latinica  ћирилица
20/02/2018 |  16:50 ⇒ 17:08 | Аутор: РТРС

Ко су припадници елитне јединице "Тим 6"?

Шта је то "Тим 6", група америчких маринаца којој је, како је објелоданио предсједник Србије Александар Вучић, припадао и маринац ухапшен недавно у Београду?
Тим 6 -
Тим 6

Ријеч је о припадницима елитне јединице америчких маринаца, познатих као "Фоке". Они спроводе тајне антитерористичке операције, има их стотинак, а база им се налази у Дем Неку у Вирџинији. Познати су као морнаричка група за специјалне ратне операције (DEVGRU). 
 
Дјеловали су у ратним подручјима у Јемену и Сомалији, а изводили су војне операције и у Авганистану.

Активности јединице надгледа Заједничка команда за специјалне операције (JSOC), које надгледају америчке војне снаге "Делта".

Морнарички "Тим 6" толико често сарађује са америчком контраобавјештајном агенцијом да их понекад зову "преторијанска гарда" ЦИА, наводе свјетски медији.

То је партнерство које је започело у Ираку, гдје су се заједно борили против екстремиста.

"Фоке" и "Делта", под командом JSOC, научили су да раде као агенти ФБИ-ја – прво нападну мету, убију је или заробе осумњичене и потом сакупе доказе на лицу мјеста.

"Фоке" су дјеловале и на тлу Пакистана 2008. године, а према наводима медија, спроводе и вјежбе у Јужној Кореји, како би уклонили сјевернокорејског лидера Ким Џонг Уна.

Амерички војни званичници су потврдили да су у Јужној Кореји изведене заједничке вјежбе, али не и да им је циљ уклањање предсједника Северне Кореје.

Амерички држављанин Данијел Дејвид Корбет, који је прије неколико дана ухапшен у Београду, бивши је маринац и припадник елитне јединице "Фоке", запослен у фирми "Рејвен милитари", чији је сувласник Џеј Футлик, некадашњи специјални асистент Била Клинтона.

Он је ухапшен у "штек" стану у Београду и код њега је пронађен пиштољ ЦЗ-99 са избрисаним бројем.

Виши суд у Београду му је одредио притвор до три мјесеца, речено је Танјугу у том суду.

Заједно са њим ухапшена су и три српска држављана којима је такође одређен притвор до три мјесеца. 

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је синоћ да има фактора споља којима не одговара стабилан регион и с тим у вези изнио податак да је у Србији ухапшена особа која је припадала "Тиму 6", који је својевремено јурио и Осаму бин Ладена у Авганистану.

"Данас, нажалост, не смијем о томе отворено да говорим, мислим да знам коме одговара, а коме не одговара, али нисам сигуран да не бих угрозио позиције Србије уколико бих о томе јавно говорио. Нисам сигуран да свима одговара стабилност. Мислим да има и фактора споља који не желе ту стабилност", нагласио је Вучић.

"Замислите да ви нађете типа из 'Тима 6', који је јурио за Бин Ладеном у Авганистану, и нађете га овде са брушеним пиштољем, и нађете криминалне везе које су му доставиле тај брушени пиштољ, и ухапсите те Србе који су то достављали, а они ћуте сви као заливени, неће да говоре за шта је требало да се употријеби. Па није ваљда да је требало да се употријеби за упуцавање сома или смуђа у Дунаву...", рекао је предсједник.

Како каже, међутим, народ је паметан и зна да нико ко је један од најпознатијих специјалаца није дошао из Сан Дијега у Србију тек тако...

Извор: Танјуг