latinica  ћирилица
20/02/2018 |  16:15 ⇒ 19:33 | Аутор: РТРС

Породице погинулих: Хитно спровести реформу Института за нестала лица БиХ

У БиХ је потребно хитно спровести реформу Института за нестала лица у смислу избора нове управљачке структуре у овој институцији, један је од закључака округлог стола о теми "Тражење несталих", који је данас одржан у Бањалуци.
Недељко Митровић - Фото: РТРС
Недељко МитровићФото: РТРС

"То подразумијева да Влада Републике Српске директно предлаже два представника у Управном одбору и члана Колегијума директора Института за нестала лица БиХ", рекао је новинарима директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.

Он је након округлог стола навео и да је на скупу закључено да је неопходно да се у Институту утврди систем одговорности, те да једини оснивач ове институције буде Савјет министара.

Према његовим ријечима, ревизија посмртних остатака у спомен-костурницама и мртвачницама у БиХ није дала резултате, због чега је на скупу затражен састанак надлежних институција и организација за процес тражења несталих са представницима Тужилаштва БиХ и са свим поступајућим тужилаштвима која су издавала наредбе за поменуту ревизију.

"Међународна комисија за нестала лица /ИЦМП/ сматра да је ревизија окончана, а ми сви у Републици Српској сматрамо да ревизија није ни почела", истакао је Којић.

Он је закључио да је процес тражења несталих Срба у БиХ у потпуном ћорсокаку за шта одговорост сносе и Тужилаштво и Институт за нестала лица БиХ.

"Ако се у што скорије вријеме не поступи у складу са данас усвојеним закључцима, мислим да се свашта може очекивати у наредном периоду", упозорио је Којић.

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих лица Недељко Митровић рекао је новинарима да ће представници ове организације у наредном периоду пратити реализацију усвојених закључака и јавно прозивати људе који су одговорни за њихово не спровођење.

Члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Никола Перишић рекао је да ће Институт, Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и Републичка организација породица погинулих у наредном периоду заједнички инсистирати на бољој сарадњи са Тужилаштвом БиХ, јер има предмета који по неколико година чекају на реализацију.

"То подразумијева повећање судских вјештака медицинске струке - патолога", истакао је Перишић.

Он је рекао да ће заједнички радити и на томе да мотивишу породице погинулих и несталих да дају крв за ДНК анализу како би се ријешио случај 650 ексхумираних тијела из три спомен-костурнице Републике Српске.

Округли сто је одржан поводом обиљежавања 22 године од оснивања Удружења породица заробљених и несталих бораца и цивила - Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила.

У раду округлог стола учествовао је и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић.

Скупу су присуствовали и шеф Програма Међународне комисије за тражење несталих лица намијењеног за западни Балкан Метју Холидеј, те представници Тужилаштва БиХ, ИЦМП-а и Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила, те Међународног комитета Црвеног крста у БиХ.

Извор: РТРС/СРНА