latinica  ћирилица
20/02/2018 |  13:59 | Аутор: РТРС

Гремингер: Изборни закон мора бити производ договора унутар БиХ

Генерални секретар ОЕБС-а Томас Гремингер данас је у Сарајеву, на састанку са члановима колегијума Представничког и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, нагласио да измјене и допуне Изборног закона БиХ морају бити производ договора и консензуса политичара у БиХ.
Сарајево, ОЕБС - парламент - Фото: СРНА
Сарајево, ОЕБС - парламентФото: СРНА

Гремингер је додао да представници међународне заједнице могу помоћи у процесу преговора, али да неће наметати рјешења, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

На састанку је упозорено да, неколико мјесеци уочи општих избора, постоји негативна политичка атмосфера и реторика која кочи рад институција и не доприноси бржем спровођењу реформи на европском и евроатлантском путу БиХ.

Изражено је очекивање да ће у Парламентарној скупштини БиХ ускоро бити усвојен закон о сукобу интереса у институцијама власти у БиХ, који би постао битан инструмент у борби против корупције.

Чланови колегијума оба дома парламента БиХ упутили су апел високим званичницима ОЕБС-а да наставе да се снажно ангажују у заштити људских права грађана БиХ, прије свега на плану образовања с циљем обезбјеђивања коришћења Уставом гарантованог права на назив матерњег језика.

У вези са тим, Гремингер је нагласио да ће питање образовања и даље бити у врху приоритета Мисије ОЕБС-а у БиХ, као и да ће Мисија наставити да предано ради да би онемогућила сегрегацију и дискриминацију дјеце у образовном процесу.

Извор: СРНА