latinica  ћирилица
20/02/2018 |  13:43 ⇒ 13:46 | Аутор: РТРС

Вучић: Интеграција Хрвата у сваки сегмент друштва

Предсједник Србије Александар Вучић разговарао је са представницима хрватске националне мањине у Србији. Предсједник Демократског савеза Хрвата у Војводини Томислав Жигманов каже да је Вучић пружио увјеравања делегацији Савеза да ће Хрвати у Србији бити интегрисани у сваки сегмент друштва и да се никако не смију осјећати угрожено.
Вучић са представницима хрватске мањине у Србији - Фото: ТАНЈУГ
Вучић са представницима хрватске мањине у СрбијиФото: ТАНЈУГ

Жигманов је послије разговора са предсједником Србије рекао новинарима да је Вучић на сваку иницијативу Демократског савеза Хрвата у Војводини одговорио позитивно.

Упитан шта је конкретно тражио Демократски савез Хрвата у Војводини, Жигманов је навео да је покренуто неколико кључних иницијатива за проблеме са којима се суочавају.

У питању су комунална инфраструктура, као што је рјешење моста крај Сомбора, затим долазак у посјед намејне куће Бана Јелачића, отварање лектората на Филозофском факултету у Новом Саду, као и укључивање представника хрватске заједнице у процес доношења одлука, прије свега када је у питању покрајинска администрација.

Што се тиче рокова који су одређени, Жигманов је рекао да они зависе од иницијативе о којој је било ријечи, од неколико мјесеци до процеса који ће трајати дуже.

Вјерује да ће један дио ових проблема бити ријешен прије свега зато што је, каже, Вучићева основна порука била: "Све што тражите није преко онога што је стандард и све ће бити ријешено".

Жигманов је пренио да ће прво бити рјешаван проблем доласка у посјед Хрватског националног вијећа куће Бана Јелачића.

Састанак је, каже, био веома плодоносан, Вучић је одредио носиоце свих активности и рокове, и "послао неколико више него прихватиљивих порука".

Вучић је, према Жигманову, поручио да се "Хрвати никако не смију осјећати угрожено и да ће бити интегрисани у све сегменте друштва".

Сљедећи састанак за мање од мјесец дана

- Вучић је објаснио и да проблеми који су раније постојали нису били плод намјере неке политике, већ одсуства комуникације - пренио је Жигманов.

То ће се надокнадити редовним сусретима, након чега ће се пратити оно што је договорено и ићи ка новим пројектима, додао је Жигманов и напоменуо да је са српским предсједником договорио сљедећи састанак за мање од мјесец дана.

Упитан зашто до сада није било комуникације са представницима српске власти, Жигманов је рекао да је у питању сплет различитих околности.

Предсједник Србије се састао и са представницима хрватских удружења несталих лица.

Извор: Танјуг