latinica  ћирилица
20/02/2018 |  13:33 | Аутор: РТРС

Холидеј: Предсједништво БиХ да донесе коначну одлуку о ИЦПМ

Шеф Програма за западни Балкан Међународне комисије за тражење несталих лица /ИЦМП/, Метју Холидеј, сматра да Предсједништво БиХ треба да донесе коначну одлуку о почетку преговора о измјени Споразума о преузимању улоге суоснивача Института за нестала лица БиХ.
Институт за нестале особе - Фото: РТРС
Институт за нестале особеФото: РТРС

Обраћајући се на округлом столу у Бањалуци о теми "Тражење несталих", Холидеј је рекао да му није јасно зашто Предсједништво БиХ одлаже доношење ове одлуке, с обзиром на то да је овакву преговарачку позицију раније усвојио Савјет министара, а на знање су је примила оба дома парламента БиХ.

Он је рекао да је ИЦМП сагласан са преговарачком позицијом коју је усвојио Савјет министара, а која предвиђа да свих шест чланова Управног одбора Института треба да именује Савјет министар и да треба да буде укинуто присуство генералног директора ИЦМП-а по службеној дужности у Колегијуму директора Института.

Напоменуо је да ИЦМП не одлази из БиХ, истичући да ће идентификације бити настављене путем ДНК анализе у лабораторији Комисије у Хагу, те да ће ИЦМП и даље пружати помоћ Институту у ексхумацијама и прикупљању крвних узорака.

Извор: СРНА