latinica  ћирилица
20/02/2018 |  13:33 | Аутор: РТРС

Ћокић: Чувати идеју праведнијег и хуманијег свијета

Неопходно је чувати традицију антифашизма и Народноослободилачког покрета, који у себи носи идеју бољег, праведнијег и хуманијег свијета, изјавио је лидер СП-а Петар Ђокић на обиљежавању 76 година од погибије припадника штаба Првог мајевичког народноослободилачког партизанског одреда у Вукосавцима код Лопара.
Ђокић у Вукосавцима код Лопара - Фото: СРНА
Ђокић у Вукосавцима код ЛопараФото: СРНА

"Припадници Народноослободилачког покрета вјеровали су у бољи, праведнији и хуманији свијет и они су га изградили. Тај свијет је постојао, а ми смо у њему живјели више од пет деценија, на тековинама те борбе, и доживјели угодан живот и високе стопе раста и развоја", рекао је Ђокић.

Он је навео да се на оваквим мјестима евоцирају сјећања и одаје почаст свим погинулим борцима Народноослободилачког покрета, те да се из овог догађаја из 1942. године траба извући поука - да више никада брат на брата не дигне руку.

"Да више никада комшија на комшију не дигне руку и да за сва времена иза себе оставимо сукобе и ратове, да на овим просторима, као људи различитих вјера и нација, кажемо да можемо живјети једни са другима и једни поред других, онако како то одаберемо, али трајно у миру и слободи", поручио је Ђокић.

Ђокић је појаснио да је у Вукосавцима 20. фебруара 1942. године извршен мучки напад на штаб Првог мајевичког одреда од стране четничких снага, у којем је убијена команда штаба, што је имало за циљ да се затре Народноослободилачки покрет на Мајевици.

Предсједник Скупштине општине Лопаре Миленко Ристић навео је да ова општина подржава обиљежавање догађаја који његују традицију борбе против фашизма.

Организатори обиљежавања сјећања на страдање штаба Првог мајевичког народноослободилачког партизанског одреда организовали су општина Лопаре и СУБНОР, уз подршку Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Цвијеће су, осим делегација Владе Српске и општине Лопаре, положиле делегације СУБНОРА Бијељина, Угљевика, Шековића, Брчког, Лопара и Удружење бораца потомака и поштовалаца НОР-а "Партизан" из Доње Трнове.

Прије 76 година, 20. фебрура 1942. године, четници су извршили напад на Штаб Мајевичког одреда у којем је страдало 28 партизанских бораца, чланова штаба, међу којима је био командант штаба народни херој Иван Марковић Ирац и комесар штаба, народни херој Фадил Јахић Шпанац.

Извор: СРНА