latinica  ћирилица
20/02/2018 |  10:37 | Аутор: РТРС

Српска православна црква направила свој Фејсбук

“Помаже Бог, добро јутро!“, прво је што на свом екрану види корисник друштвене мреже црква.нет, платформе створене не би ли се порука Српске православне цркве брже и лакше проширила у ери интернета.
Зграда Патријаршије у Београду (фото: Ђорђе Стакић, Википедија) -
Зграда Патријаршије у Београду (фото: Ђорђе Стакић, Википедија)

Српска православна црква је постала прва црква у региону која је своју мисију и учење пренијела на интернет. Свештеници СПЦ прије двије године дошли су на идеју да направе црквену друштвену мрежу. Према ријечима администратора, број корисника расте из дана у дан, а црква.нет тренутно броји више од 7.000 чланова, док је корисницима од недавно на располагању и андроид апликација.

Они који воде мрежу кажу да је циљ да се људи врате на богослужења и у цркви виде своју кућу, а не само сервис за услуге. Осим профила на којима мисли дијеле познати духовници и на којима се вјерници СПЦ могу упознати са радом својих епархија, корисници мреже на њој дијеле и мудре мисли, духовне поруке, ангедоте везане за свеце, те најављују и честитају једни другима вјерске празнике.

Руска православна црква прва је која је направила озбиљније кораке ка популарности на интернет небу. Мрежа Елитса основана је још 2013. године, а како се наводи на насловној страни, основана је уз благослов патријарха руског Кирила.

Извор: Блиц