latinica  ћирилица
20/02/2018 |  07:42 ⇒ 19:30 | Аутор: РТРС

Под лупом парламентараца ревизорски извјештаји десет институција

У Сарајеву је у току сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ - Фото: РТРС
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХФото: РТРС

Под лупом парламентараца у Представничком дому налазе се ревизорски извјештаји десет институција које су за 2016. добиле мишљење с резервом, уз скретање пажње, док негативних нема.

У СНСД-у, који је и тражио посебну расправу о овом питању, истичу да су недостаци у процесу јавних набавки разлог за мишљење с резервом, док у СДС-у наводе да је ријеч о новим стандардима ревизије, да свега неколико институција има мишљење с резервом у финансијском дијелу, док су остале ово мишљење добиле због неусклађености интерних аката.

Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Никола Шпирић најавио је данас да ће предложити закључак да Дом захтијева од Савјета министара да обезбиједи функционисање система заједничких набавки за полицијске агенције.

Шпирић је у оквиру обједињене посланичке расправе на сједници Представничког дома о ревизорским извјештајима за 10 институција које су добиле мишљење са резервом, уз скретање пажње, најавио да ће предложити закључак да ревизорски извјештај са резервом и скретањем пажње на пропусте у јавним набавкама треба прослиједити Канцеларији за разматрање жалби која је дужна да поднесе прекршајне пријаве за одговорна лица у институцијама БиХ у случајевима кршења Закона о јавним набавкама.

Према његовим ријечима, ова канцеларија је по закону дужна да то ради.

Посланик Душанка Мајкић саопштила је да је у 2016. години 10 институција БиХ добило мшљење са резервом уз скретање пажње, што је за шест више него у претходној години. Она је у оквиру обједињене посланичке расправе о ревизорским извјештајима за 10 институција које су добиле мишљење са резервом, уз скретање пажње указала на чињеницу да ових 10 институција има буџет од 610 милиона КМ, а да оне које су имале позитивно мишљење имају буџет од свега 32 милиона КМ.

Према њеним ријечима, од 10 институција, само једна нема примједбе ревизије на усклађеност са законима и прописима, што значи да све остале раде мимо закона и прописа.

Мајкић истиче да од 10 институција само једна нема исказан проблем са јавним набавкама и није добила мишљење "скретање пажње".

Наводећи да институције не поштују оно што ревизија прописује, Мајкићева каже да је увјерена да би проценат извршења ревизорских препорука био већи да су извјештаји негативни.

Предсједавајућа Клуба посланика СДС-а Александра Пандуревић сматра да ситуација није гора него раније јер ревизија сада користи другу методологију.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Шефик Џаферовић /СДА/ позвао је главног ревизора Канцеларије за ревизију институција БиХ да за сваку институцију каже у чему је проблем. Према његовим ријечима, циљ је да се направи систем да не буде уопште негативних ревизорских извјештаја.

Мишљење с резервом, уз скретање пажње, добила су министарства одбране, безбједности и иностраних послова, Гранична полиција, Дирекција за координацију полицијских тијела, Тужилаштво БиХ, Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ, Агенција за истраге и заштиту, Управа за индиректно опорезивање и Високи судски и тужилачки савјет БиХ.

Представнички дом требало би да разматра посланичку иницијативу Дениса Бећировића из СДП-а којом се од неколико кантона у ФБиХ тражи да измијене и допуне своје уставе с циљем обезбјеђивања уставне равноправности Срба.

Бећировић овом иницијативом предлаже да ПД ПСБиХ позове надлежне органе Херцеговачко-неретванског, Ливањског, Средњобосанског, Западнохерцеговачког и Посавског кантона да најкасније у року од 30 дана од дана усвајања ове иницијативе у Представничком дому, измијене и допуне уставе ових кантона с циљем обезбјеђења уставне равноправности Срба.

Представнички дом није подржао захтјев посланика СДП-а Мирсада Мешића, Саше Магазиновића и Дениса Бећировића за разматрање Приједлога закона о измјенама Изборног закона БиХ по хитном поступку. За овај законски приједлог није било ентитетске већине из Републике Српске, па је изјашњавање у другом кругу одгођено за наредну сједницу.

Измјене предвиђају да се унутрашњи праг на изборним листама врати на 10 одсто, колико кандидат треба да има од укупно освојеног броја гласова неке странке, да би ушао у законодавно тијело.

Посланици СНСД-а Лазар Продановић и Никола Шпирић рекли су да су против усвајања овог законског приједлога, истакавши да он долази само неколико мјесеци прије избора и да је добар само за релаксирање односа унутар странака.

Шпирић сматра да овим питањем треба да се бави наредни сазив парламента. Продановић је појаснио да, када би изборни праг остао 20 одсто, у Представнички дом би прошла само три посланика, у Народну скупштину Републике Српске четири посланика, а у Представнички дом Парламента пет или шест посланика.

Посланик СДП-а Саша Магазиновић каже да би усвајањем ових измјена била обезбијеђена воља и политичких странака које креирају изборне листе, као и воља гласача.

Посланик Независног блока Сенад Шепић додао је да би овај праг требало да буде нула јер политичке партије већ имају предност постављањем својих кандидата на листе. Он сматра да је за овај закон потребна редовна процедура.

Није било расправе о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о заштити лица која пријављују корупцију у институцијама БиХ, Приједлогу закона о допунама Закона о комуникацијама, Приједлогу закона о измјени и допунама Закона о независним и надзорним тијелима полицијске структуре.

Представнички дом није прихватио захтјев посланика СДП-а Саше Магазиновића да овај дом по хитном поступку разматра Приједлог закона о допуни Кривичног закона БиХ којим би требало да буде регулисана кривично-правна заштита националних споменика. За овај законски приједлог није било ентитетске већине из Републике Српске, па је изјашњавање у другом кругу одгођено за наредну сједницу.

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а Сташа Кошарац образложио је свој став да овај законски приједлог не треба да буде разматран по хитној процедури тиме да треба дати времена предлагачу да достави ажурирану листу националних споменика. Он је посебно истакао да о овом питању треба остварити координацију са надлежним ентитетским тијелима.

Са Кошарчевим ставом да овај законски приједлог треба да иде у редовну процедуру сагласила се и предсједавајућа Представничког дома Борјана Кришто /ХДЗ БиХ/, наводећи да је потребно утврдити надлежност правосудних институција, те да је потребно добити мишљење надлежних ентитетских министарстава.

Посланик СНСД-а Душанка Мајкић затражила је писани одговор Савјета министара о томе шта планира да уради да би у Федерацији БиХ била забрањена употреба неуставних назива општина и градова у Републици Српској, будући да се и даље додаје префикс "босански" што није у складу са Уставом.

Мајкићева је у оквиру тачке Посланичка питања, истакла да је такву одлуку донио Уставни суд БиХ још 2012. године, одбивши апелацију Бошњака да је тиме повријеђен национални интерес бошњачког народа.

Посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ сагласни су да је досадашњи парламентарни војни повјереник БиХ Бошко Шиљеговић, који је и једини кандидат за нови мандат на овој позицији, досадашњим радом заслужио да настави овај посао.

Бошко Шиљеговић једини је кандидат за нови петогодишњи мандат на челу институције парламентарног војног повјереника.

Шиљеговића су за ову функцију предложили чланови Комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ - Борислав Бојић, Огњен Тадић и Дарко Бабаљ, те Клуб посланика СНСД-а и Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Извор: РТРС/СРНА