latinica  ћирилица
19/02/2018 |  21:29 | Аутор: РТРС

Пуповац у Сарајеву: Срби у Хрватској се поново морају борити за своја права

Предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац изјавио је данас у Сарајеву да се Срби у Хрватској поново морају борити за своја права, која су након уласка те земље у ЕУ некако пала у други план.
Сарајево: Пуповац на предавању о теми "Положај Срба у Хрватској" - Фото: СРНА
Сарајево: Пуповац на предавању о теми "Положај Срба у Хрватској"Фото: СРНА

"Ми смо након пет година застоја у остваривању права Срба, односно након пет година поприличних искушења у остваривању права Срба и суочавања са оспоравањима и негирањима било идентитета, било права, сада на неком новом почетку", рекао је Пуповац новинарима уочи предавања о теми "Положај Срба у Хрватској" које је организовало Српско просвјетно и културно друштво /СПКД/ "Просвјета".

Пуповац је појаснио да тај нови почетак није увијек једноставан због тога што се у друштву заборавило шта би још све требало урадити, те које су то обавезе које држава има према својим грађанима српске националности.

"Мораћемо се сви заједно потрудити да се то промијени и да се вратимо на период од 2011, 2012. и 2013. године када се још биљежио некакав напредак до уласка Хрватске у ЕУ, односно када је Хрватска гледала на то да напредује на подручју људских и мањинских права, европских вриједности и сарадње са земљама у регији", навео је Пуповац који је и посланик у Хрватском сабору.

Он је рекао да је у протеклих пет година доста тога изгубљено, јер су, како каже, многи људи изгубили стрпљење да чекају да им се права остваре, те да је на Србима да покушају надокнадити изгубљено вријеме и постигну што је могуће више.

Пуповац је нагласио да Истра и Ријека не представљају једине позитивне примјере гдје су Срби остварили своја права, него да је то у многим срединама постигнуто, чак и у оним које су биле погођене ратом.

"Ми смо успјели да Хрвати и Срби живе у нормалним односима, или да барем њихови политички представници раде на томе да се односи нормализују и да се створе бољи услови живота. Имате низ примјера на подручју Баније, Кордуна и Лике гдје се то догађа. Проблем је само у политици и медијима који настоје одржати тензије и ону врсту политике која је остатак и рефлекс рата", навео је Пуповац.

Он је навео да је важно то што је предсједник Србије Александар Вучић посјетио Хрватску, јер се, како је рекао, прекинула једна спирала пораста непријатељстава и неке врсте вербалних ратова или ратова другим средствима.

"Веома је важно шта је све договорено приликом те посјете. Важно је и оно што није договорено, а о чему се разговарало и што се ушло у једну фазу дијалога као и да је свако преузео неку врсту обавеза. То смо поздравили и трудили смо се да томе допринесемо што је могуће више, јер мислим да су земље на простору бивше Југославије довољно штете наносиле једна другој", навео је Пуповац.

Према његовим ријечима, штета се наноси и одсуством сарадње и одсуством дијалога, те је зато важно да се дијалог и сарадња почињу развијати, да захлађени односи отопле и да се почне радити нешто што није на штету онога другога, него на заједничку корист.

Говорећи о сарадњи Срба из Хрватске са Србима у Сарајеву и Федерацији БиХ, Пуповац је рекао да је неопходно развијати комуникацију и сарадњу гдје год је то могуће, како би се видјело на који начин једни другима, макар савјетом, могу помоћи.

Пуповац је рекао да је са представницима СПКД "Просвјета" разговарао о потписивању споразума о сарадњи између сарајевске и загребачке "Просвјете", те да ће тај споразум бити припремљен и потписан до сљедећег састанка који ће бити одржан у Загребу.

Предсједник СПКД "Просвјета" Сарајево Саво Влашки изразио је задовољство што ће се сарадња између двије просвјете интензивирати у многим областима, као што је издавачка дјелатност.

Извор: Срна