latinica  ћирилица
19/02/2018 |  20:19 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Потврђена ослобађајућа пресуда новинарима телевизије "Елта"

Апелационо вијеће Суда БиХ правоснажном пресудом потврдило је ослобађајућу пресуду новинарима Телевизије "Елта" од оптужбе за изазивања националне, расне и вјерске мржње, чиме је стављена тачка на предмет који је водило Тужилаштво БиХ.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Суд БиХ ослободио је 24. маја прошле године предсједника Удружења породица несталих лица Сарајевско-романијске регије Милана Мандића и новинаре Телевизије "Елта" ових оптужби.

"Никад нисмо сумњали да ће принципи професионалне етике и правда побиједити у овом случају, јер смо интервју са Мандићем обавили професионално и у складу са новинарским стандардима, уосталом, као и све што радимо", изјавио је вечерас Срни главни и одговорни уредник "Елта ТВ" Дејан Ракита.

Ракита је истакао да ће "Елта" телевизија као и до сада, радити на пропагирању суживота и једнакости, али и указивати и упозоравати на све неправилности које у БиХ и даље постоје.

"Свим грађанима БиХ, без обзира на националост, етничку и вјерску припадност, свим угроженим категоријама становништва врата наше телевизије су отворена за њихове приче и нећемо се устручавати да их аргументовано и професионално изнесемо у јавност", додао је он.

Кривичну пријаву против Мандића и новинара "Елта" телевизије поднијели су представници бошњачких удружења из Сребренице због Мандићеве изјаве 19. фебруара 2014. године, када је у вези са јавним иступима Мунире Субашић и Хатиџе Мехмедовић, које представљају Удружење "Мајке Сребренице", између осталог, рекао да ће "њихове говоре стићи Божија правда".

Извор: Срна