latinica  ћирилица
19/02/2018 |  18:58 ⇒ 20:56 | Аутор: РТРС

Рама поново призива "Велику Албанију" (ВИДЕО)

Ни десета годишњица самопроглашеног Косова није могла проћи без провокација о идеји "Велике Албаније".

Тако је албански премијер Еди Рама на свечаној сједници Скупштине у Приштини, покренуо идеју заједничке спољне и безбједносне политике Албаније и Косова, и избор предсједника као симбола националног јединства. Док из Србије стижу да је "Велика Албанија" највећа пријетња за мир на Балкану, Европска унија Рамине изјаве сматра контрапродуктивним.

"Историја нам допушта да сањамо о ономе о чему имамо право сањати, да немогуће постане реалност" - тако је албански премијер Еди Рама самопроглашеном Косову честитао крхку независнот, и још једном пробудио старе духове.

- Албанија и Косово имаће заједничку спољну политику, а не само заједничке амбасаде и дипломатске мисије. И зашто да не, чак и једног предсједника, као симбола националног јединства и заједничке националне безбједносне политике - каже Рама.

Док је Приштина славила уз овакве поруке, из Србије упозоравају на све чешће промовисање идеје “Велике Албаније”. Директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића, више забрињава непостојање једнаких аршина и осуде понашања свих.

- Не изненађују ме нити мислим да било кога у Србији изненађује политика двоструких аршина. Мислим да је наш посао да јачамо наш капацитет за бављење Косовом и Метохијом и то чинимо и кроз унутрашњи дијалог, али и јачајући економију, спољнополитички положај и углед - напомиње Ђурић.

Министра спољних послова Србије Ивицу Дачића, који је на годишњицу једностраног проглашења Косова, из Бурундија донио ноту којом ова земља повлачи признање, сада каже “запрепашћује” да Европска унија и западне земље "забијају главу у пјесак" пред великоалбанском политиком. То је највећа пријетња миру и стабилности у региону, става је министра одбране Александар Вулин.

- Свако мора да разумије да, ако Албанци говоре о томе да ће имати једну спољну политику или једног предсједника, биће јако тешко објаснити Србима да немају једног предсједника или једну спољну политику, будући да и ми живимо у неколико држава на простору Балкана - поручио је Вулин.

Након прозивања из Србије, огласила се Европска унија ставом да су такве изјаве контрапродуктивне и да ће наставити подржавати принципе помирења и регионалне сарадње на Западном Балкану.

- Европски савјет је нагласио недвосмислену подршку јасној европској перспективи региона. Наставићемо да билатерално радимо са земљама на њиховом путу ка ЕУ и ради боље сарадње и односа у региону - каже Кетрин Реј, портпаролка Европске комисије 

Док предсједник Србије Александар Вучић најављује наставак дијалога, његов словеначки колега Борут Пахор изјавио је да ће покушати да утиче на пет чланица ЕУ које нису признале самопроглашено Косово, да исто и учине. Оваква изјава, каже премијерка Србије Ана Брнабић, не доприноси регионалном повјерењу.

- Та изјава да ће Словенија да лобира међу пет чланица Европске уније које нису признале самопроглашено Косово да то учине, није у духу пријатељских односа са Србијом и веома сам непријатно изненађена - поручила је премијерка Србије.

Док Еди Рама заједно са осталим албанским политичарима зазива немогуће, није ово први пут да идеја "Велике Албаније" служи за провокацију Србије. Исто је било када је спорна застава дроном стигла на фудбалску утакмицу 2014. године, али и наводна Рамина упозорења да се "уједињење Албаније и самопроглашеног Косова не може искључити ако европска перспектива региона настави да блиједи". Већ одавно је очито да пројекат "Велике Албаније" није само сан, него стварност која се дешава пред очима свијета, а на коју адекватног одговора нема.