latinica  ћирилица
19/02/2018 |  17:57 ⇒ 20/02/2018 | 07:42 | Аутор: РТРС

Ко је трошио више него што му је буџетом дато? (ВИДЕО)

Под лупом парламентараца у Представничком дому сутра ће се наћи ревизорски извјештаји десет институција које су за 2016. добиле мишљење с резервом, уз скретање пажње.
Мишљење са резервом - Фото: РТРС
Мишљење са резервомФото: РТРС

Полемике у јавности већ не недостаје, а врло је интересантно да је у овој групи знатан број оних који би требало да воде рачуна о примјени позитивних законских прописа.

Негативних нема, али је зато десет институција БиХ добило нимало похвалну оцјену мишљења с резервом, уз скретање пажње. Има ли или не коруптивних елемената и евентуалних малверзација у овим институцијама које у укупном извршењу буџета учествују са 68 процената, питање је о ком се већ воде полемике. У СДС-у истичу да је ријеч о новим стандардима ревизије, да свега неколико институција има мишљење с резервом у финансијском дијелу, док су остале ово мишљење добиле због неусклађености интерних аката.

- Рецимо у случају министарства безбједности и свих полицијских агенција ријеч је о Правилнику о полицијском додатку који није донесен од 2006. кад је требао бити донесен. И раније нисмо имали тај Правилник, али тад ревизори нису раздвајали на ову финансијску и ревизију о усклађености, па су давали позитивно мишљење због свега тог, каже Александра Пандуревић, предсједавајућа Клуба СДС-а у Представничком дому ПС БиХ.

Док Пандуревићева додаје да је битно да ту нема проблема са јавним набавкама, осим у Управи за индиректно опорезивање, у СНСД-у који је и тражио посебну расправу о овом питању, истичу да су управо недостаци у процесу јавних набавки, разлог за мишљење с резервом, министарству безбједности.

- Потпуно је јасно да у тачки 7.1. главна служба за ревизију навела набавку специјалног тенедерског возила гдје је јасно речено да је ревизија уочила одређене пропусте у тендерској документацији. Према томе мислим да није увјерљива аргументација да у министарству безбједности, на чијем челу је кадар тзв. Савеза за промјене позитивно послује, да има позитивно мишљење главне службе ревизије - напомиње Сташа Кошарац, предсједавајући Клуба СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ.

Већ годинама се о ревизорским извјештајима и неправилностима који они показују прича у Комисији за финансије и буџет, али се конкретно ништа не предузима, истичу у ДФ-у.

- Имамо чак и наш закључак да се ти извјештаји шаљу Тужилаштву БиХ, међутим тамо не постоји никакав одговор, јер једноставно Тужилаштво БиХ не постоји у овом случају - поручује Дамир Бећировић, предсједавајући Клуба ДФ-а у Представничком дому ПС БиХ.

Додуше, и само бх Тужилаштво у групи је оних које ће парламентарци помно прочешљати. Док се поставља питање хоће ли се сутра доћи до конкретних закључака, у СНСД-у кажу да је ријеч о институцијама које су настале интервенцијом високог представника и које немају уставни капацитет. Поручују да ће радити на анализи њиховог рада и свођењу на капацитет дефинисан Дејтонским споразумом.