latinica  ћирилица
19/02/2018 |  17:00 | Аутор: РТРС

Ковач: Отварање питања граница је отварање Пандорине кутије

Предсједавајући Одбора за спољну политику хрватског Сабора Миро Ковач поручио је данас у Сарајеву да је отварање питања попут границе између БиХ и Хрватске трошење времена, јер би то било отварање Пандорине кутије.

"Постоји уговор о граници коју су крајем 1990. године потписали Фрањо Туђман и Алија Изетбеговић, који се примјењује од дана пописивања. Према томе, то функционише и граница је дефинисана", рекао је Ковач новинарима након састанка Одбора за спољну политику хрватског Сабора и Комисије за спољне послове Представничког дома парламента БиХ.

Он истиче да нема смисла то питање отварати, наводећи да би то било штетније за БиХ, него за Хрватску.

"Једноставно, то није добро радити јер, чини ми се да није рационално. Исто тако је врло јасно да желимо да БиХ буде функционална правна држава, што значи да се по логици ствари од актера у политичком животу који представљају народе очекује да се спроведе одлука Уставног суда БиХ о Изборном закону", навео је Ковач.

Он каже да се очекује измјена Изборног закона који ће омогућити двије ствари - равноправност свих народа који су уставотворни - Хрвата, Бошњака, Срба и осталих грађана, као и формирање цјелокупне извршне власти након октобарских избора у БиХ.

Предсједавајући Одбора за спољну политику Сабора додао је да је потписани Уговор о граници БиХ и Хрватске, који се примјењује од дана потписивања, могуће довести у питање само отказивањем вербалном нотом једне од уговорних страна.

"Треба бити свјестан посљедица таквог чина. Не видим да је то реално и рационално због чега предлажем да се бавимо питањима која су акутна за живот људи у обје земље", оцијенио је Ковач и изразио задовољство што су чланови Комисије за спољне послове Представничког дома БиХ прихватили позив за узвратну посјету Хрватској.

Замјеник предсједавајуће Комисије Нермина Капетановић је, обраћајући се новинарима, подсјетила да Уговор о граници БиХ и Хрватаске, који је потписан прије 20 година још није ратификован у парламентима обје земље.

"Добро је да су двије комисије за спољне послове размијениле ставове, али ће коначну одлуку о томе морати да донесе Влада Хрватске и Савјет министара на неком од заједничких засједања. То је питање које ћемо морати можда ријешити с обзиром на поруке из Стратегије за западни Балкан, која је недавно изнесена и гдје је јасно речено да земље кандидати морају ријешити билатералне спорове прије уласка у ЕУ", рекла је Капетановићева.

Она је напоменула да би било пуно боље, што је и истакнуто током састанка двије парламентарне комисије, да су отворена питања БиХ и Хрватске ријешена прије уласка Хрватске у ЕУ, изражавајући наду да за питање граница између двије земље неће бити потребна арбитража.

Капетановићева је напоменула да су током сусрета размотрена различита отворена питања и констатовано да ће се наставити рад на унапређењу односа БиХ и Хрватске.

Извор: Срна