latinica  ћирилица
19/02/2018 |  12:42 | Аутор: РТРС

Повратак краља – Федерер почео 303. недјељу на трону АТП

Швајцарски тенисер Роџер Федерер од овог понедјељка је поново први тенисер на АТП листи, послије више од пет година, док је Новак Ђоковић и даље 14.
Роџер Федерер - Фото: ТАНЈУГ
Роџер ФедерерФото: ТАНЈУГ

Федерер је у недјељу освојио титулу на турниру у Ротердаму, своју 97. титулу у каријери, али је повратак на врх АТП листе обезбиједио раније, пласманом у полуфинале тог турнира.

Он је са 36 година постао најстарији тенисер који је успио да се домогне првог мјеста, а данас је започео своју 303. недјељу на тој позицији. Прошло је више од пет година од када је посљедњи пут био најбољи играч свијета, а 14. од како је први пут у каријери стигао на врх.

"Ово је једна од оних недјеља коју никада нећу заборавити. Освојити 97. титулу у каријери и вратити се на прво мјесто је нешто невјероватно", рекао је Федерер и додао да му је наредни циљ освајање 100. трофеја.

Федерер је на првом мјесту АТП листе са 10.105 бодова, док је Шпанац Рафаел Надал сада други са 9.760. Хрватски тенисер Марин Чилић је задржао треће мјесто, док је Бугарин Григор Димитров сада четврти, а Нијемац Александер Зверев пети. До десетог мјеста слиједе Доминик Тим, Давид Гофан, Џек Сок, Кевин Андерсон и Хуан Мартин дел Потро.

Најбољи српски тенисер Новак Дјоковић је задржао 14. мјесто са 2.470 бодова. Када је ријеч о осталим српским тенисерима, Филип Крајиновић је напредовао за двије позиције и сада је 36. тенисер свијета, док је Виктор Троицки послије скока за, такође, два мјеста на 65. мјесту АТП листе.

Међу 100 најбољих на свијету су и Душан Лајовић, који је на 84. мјесту, и Ласло Дјере који је остао на 90. позицији.

Извор: Б92