latinica  ћирилица
18/02/2018 |  20:41 | Аутор: РТРС

Постигнут споразум о уласку сиријске војске у Африн

Сиријске курдске снаге постигле су договор са сиријским властима у Дамаску о уласку сиријске војске у подручје Африна у Сирији, како би одбиле турске нападе, изјавио је виши курдски званичник Бадран Џиа Курд.

Он је рекао да ће сиријске снаге бити распоређене на положајима у пограничном подручју и да би у подручје Африна могле да уђу у наредна два дана.

Споразум наглашава све комплекснију ситуацију у сјеверној Сирији, гдје су курдске групе, сиријска Влада, сиријски побуњеници, Турска, САД и Русија уплетени у комплексну мрежу непријатељстава и савеза.

Комплексни односи Владе у Дамаску и сиријских Курда, страна које контролишу већи дио територије од осталих, биће важан елемент у одређивању курс сукоба у будућности.

Турска је у јануару започела копнену и ваздушну офанзиву у Африну и тиме отворила нови фронт у грађанском рату у Сирији.

Курдски милитанти Народне заштитне јединице, који добијају оружје од САД, заузели су велики дио територије на сјеверу Сирије, који је био под контролом "Исламске државе", али им САД у Африну нису пружили подршку, упркос значајном присуству америчке војске у Сирији.

Влада Сиријског предсједника Башара ел Асада има комплексан однос са Народном заштитном јединицом, али су током рата у Сирији углавном избјегавали директан сукоб и више пута истакли да је могућ трајни споразум, али су се, с друге стране, више пута сукобили око визије Сирије у будућности.

Џиа Курд је нагласио да је споразум са Дамаском "искључиво војни" и да шири политички договори још нису постигнути.

Извор: СРНА