latinica  ћирилица
18/02/2018 |  18:42 ⇒ 19/02/2018 | 11:54 | Аутор: РТРС

Црнадак на провјери – парламентарна комисија износи закључке десетомјесечне истраге (ВИДЕО)

Какав је спољно-политички статус Босне и Херцеговине, у уторак би требало да каже Привремена истражна комисија бх. Парламента. Десет мјесеци након што је формирана, откриће закључке о томе какав је углед БиХ у свијету, а министру Игору Црнатку и дипломатама, дати оцјену.
Парламентарна комисија - Фото: РТРС
Парламентарна комисијаФото: РТРС

Док хрватски делегат у Дому народа Парламента БиХ Марио Караматић, који је и иницирао формирање Комисије, сматра да је за мандата Црнатка - БиХ и службено постала најјаднија земља у Европи, из Српске поруке да је у бх. дипломатији висок ниво непотизма, и да су многи себи већ резервисали мјесто у дипломатији након избора.

Десет мјесеци рада, три одржане сједнице – посљедња у октобру прошле године када је саслушан и министар иностраних послова БиХ, Игор Црнадак. Она четврта, заказана за 20. фебруар, биће и најконкретнија. Члан Привремене истражне комисије, Марио Караматић, за "Глас Српске" каже да је сједница заказана након низа одгађања и опструкција. И даље се пита кога министар иностраних послова представља, будући да, како каже, никада није у Парламенту БиХ.

"Без обзира на настојања појединих колега да закључци буду усвојени једногласно, увјерен сам да се то неће десити и да сви чланови комисије неће стајати иза њих. За разлику од других колега, не мислим да је Црнадак добро радио. Какви ће закључци бити предложени и усвојени, знаћемо на самој сједници", рекао је Караматић.

У ишчекивању закључака Комисије, из Српске поруке да је углед БиХ у свијету осиромашен. Предсједница Владе, Жељка Цвијановић, тврди да Црнадак институцијама не реферише у каквој је позицији БиХ, а да је дипломатско-конзуларна мрежа у фунцкији обрачунавања са институцијама Српске. Уз став да су бх. представништва легло непотизма, Цвијановићева наводи и примјере.

"Примјера ради узмите Амбасаду у Канади. Имате за амбасадора момка који је син посланика СДС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, Ненада Лалића. Да ту ствар не буде завршена, онда имате брата шефа кабинета господина Црнатка који је у истој тој амбасади запослен као конзуларни радник", истакла је Цвијановићева.

У низу лоших одлука за бх. дипломатију, предсједник Српске Милорад Додик убраја и именовање Славка Вучуревића за амбасадора БиХ у Словенији. Стручна јавност и многи парламентарци на нивоу БиХ сагласни су у ставу да је стање у ДКП мрежи веома лоше. Док једни као кривца за то виде министра иностраних послова, други наглашавају да урушавање дипломатије траје одавно. Шта очекује Црнадак нисмо успјели да сазнамо, јер на позиве није одговарао.