latinica  ћирилица
18/02/2018 |  17:13 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Брод: У Дому здравља ускоро техничко-технолошко осавремењавање (ВИДЕО)

У Дому здравља у Броду ускоро техничко-технолошко осавремењавање, због чега пацијенти кад је ријеч о медицинским претрагама више неће морати ићи ван Брода. То је и разлог за рад ове задравствене установе у двије смјене. Средства за набавку апарата и електронско увезивање подручних амбуланти, обезбједила је Влада Републике Српске, општина и ЕУ.
Дом здравља -
Дом здравља

Застарјели апарат набављен из дервенстког Дома здравља, није могао да мјери одређене вриједности у крви, па су пацијенти морали да одлазе у здравствене центре удаљене и до 100 километара од Брода. Проблем за све, посебно за старе и немоћне.

Нови аутоматски биохемијски анализатор је савременији и технички опремљенији за сложеније претраге и анализу крви, а и много бржи од старог апарата.

"Ријеч је о биохемисјким анализама као што су разни метаболизми, глукоза липида, и ензими. Ми ћемо моћи да радимо и одређене анализе у крви као што су натријум, калијум хлориди, бикарбонати и још много додатних биохемијских анализа", рекла је Наташа Костадиновић, лаборант дипл. инж Дома здравља у Броду.

Након прошлогодишње замјене врата и прозора на Дому здравља, набавка анализатора, и електронско увезивање Дома здравља у Броду са секторским домовина здравља, побољшали су услове рада медицинара и услугу коју грађани очекују, истичу у Управи. Техничким опремањем створене су претпосатвке да се и обим послова повећа.

"Самим тим побољшаће се и убрзати рад Дома здравља, а и стећи ће се основни предуслови, да би и наша установа почела да ради у двије смјене што је велики интерес наших пацијената", истакао је Зоран Предојевић, директор Дома здравља Брод.

Општина сама није могла да обезбиједи око 130.000 КМ за техничко опремање, па је помоћ затражена од других.

"Ово је трећи програм који заједно са ЕУ и Влада Српске преко Инвестиционе банке посредством УНДП-а фианнсира у Броду", подсјетио је Илија Јовичић, начелник општине Брод.

Исти суфинансијери, заједнички, прошле године својим средствима обезбиједили су реконструкцију Спортске дворане у Броду и изградњу монтажне сале за физичко у оближњем Лијешћу.