latinica  ћирилица
18/02/2018 |  16:58 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Манифестација "Козарске покладе" окупила бројне мјештане и грађане (ВИДЕО)

Мјештани поткозарских села Бистрица и Верићи традиционално се окупљају уочи почетка Васкршњег поста. Традиционална манифестација "Козарске покладе" окупила је бројне мјештане и грађане.
Верићи - Фото: РТРС
ВерићиФото: РТРС

Обичаји налажу да се на данашњи дан поједе, попије и провесели уочи сутрашњег почетка поста. Тако је било и ове године. Вриједне домаћице спремиле су укусну храну.

"Буњгур, пшенична и кукурузна попара, цицвара, грах, сарма, значи сва та наша традиционална стара јела која су се припремала", навела је предсједница Удружења жена Верићанке Рада Попо

"Све су домаћи производи. Припремиле смо пројице са кајмаком, чупавце, припремиле смо наше сухомеснате производе. Имамо и домаћи сир", рекла је предсједница актива жена удружења грађана Козара Неда Милаковић.

 Посљедњи мрсни дан уједно представља и дан када се мире и рјешавају несугласице. На то је позвао и парох Игор Марић.

"Дан када сви ми требамо да се измиримо једни са другима, како би опростили једни другима јер ако ми први не опростимо ни нама нико неће први", истакао је парох Бистрице и Верића јереј Игор Марић.

Ни киша није спријечила игру и пјесму, а мјештани су поносни на своју традицију.

"Чувамо наше обичаје, ми живимо за то. Наш помладак који је данас наступио то је знак да настављамо нашу традицију. Не смијемо заборавити напе обичаје који су нам наши чукундједови донијели овдје у ове крајеве", нагласио је мјештанин Миленко Петровић.

Етно манифестацију Козарске покладе званично су отворили градоначелници Приједора и Бањалуке.

"Прије свега ради се о лијепом сретању два града на једном мјесту, Приједора и Бањалуке, да се дрруже на заједничком мјесту и чувају традицију", каже градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

"Традиционално окупљање као што је градоначелник Радојичић рекао већ дуги низ година овдје народ чува своју традицију и обичаје", изјавио је градоначелник Приједора Миленко Ђаковић.

Ово је дванаесто обиљежавање поклада на овакав начин. Наступиле су ојкачке и фолклорне групе из Поткозарја.