latinica  ћирилица
18/02/2018 |  15:06 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Бијељина- Оранице под закуп још на чекању!? (ВИДЕО)

Политика је своје прсте умијешала и у пољопривреду. Одлука о расписивању јавног огласа за давање у закуп пољопривредног земљишта у својини Републике Српске повучена је са дневног реда посљедњег скупштинског засједања у Бијељини, јер земљиште нелегално користе пољопривредници блиски владајућем СДС-у, тврди опозиција и поједини произвођачи.
Оранице - Фото: РТРС
ОраницеФото: РТРС

У градској скупштини то правдају неусаглашеним начином расподјеле - што у Министарству пољопривреде демантују. Власници земљишта шесте и седме класе који се годинама боре да дођу до квалитетних обрадивих површина сматрају да се расписивање јавног огласа за давање у закуп 234 хектара земљишта намјерно одгађа. Много веће површине од десет хектара, колико се максимално може дати у закуп, нелегално су, како кажу, узурпирали политички подобни.

Саво Бакајлић, из Удружења пољопривредних произвођача села Семберије, пита зашто градоначелник инсистира да се та проплематика скине с дневног реда.

- Вјероватно из једног разлога, зато што су сви ти људи који нелегално раде његове страначке колеге. То су људи домаћини исто, немам ништа против тих људи, али то се мора довести у ред. Они ових дана састанче, али једноставно не могу да се изборе да нађу начин, јер сви морају изаћи са те земље, јер раде нелегално - наводи Бакајлић.

Цијена закупа биће од 60 марака по хектару за земљиште шесте, седме и осме класе до 120 марака за прву класу. Поједини брину како ће се подмирити потребе свих.

Благо Матовић, секретар Удружења села Семберије, каже да иде "неких стотињак дунума по домаћинству. То би било најбоље, а сад не видим ту са 300 хектара да ће подмирити. Они ће само да заваде нас пољопривредне произвођаче".

На припремном састанку одборници су добили одлуку о давању земљишта у закуп, а онда је пред почетак засједања напрасно скинута са дневног реда, уз апсурдно образложење, да није утврђен механизам прерасподјеле, тврде одборници опозиције.

Драган Кнежевић (СНСД) каже да је разлог био кад су одборници добили материјале, односно клубови добили одлуку о расписивању јавног позива.

- Други дан је била колона тих пољопривредника који обрађују земљиште већ да се то повуче, а они се налазе у нелегалном посједу, јер је уговор о јавним концесијама истекао још прије двије или три године - каже он.

У Скупштини града кажу да ће се одлука о закупу пољопривредног земљишта наћи пред одборницима чим се усагласе о начину расподјеле.

Славиша Марковић, предсједник Скупштине града Бијељина, каже да путем лицитације неће бити могуће било какве малверзације када је у питању кориштење те земље.

- Добро знам да су свих ових година ту земљу користили можда подобни, али ово је једини пут да на прави начин подијелимо ту земљу - сматра Марковић.

У Министарству пољопривреде Српске кажу да имају сазнања да је градоначелник повукао одлуку на иницијативу блиских људи који нелегално користе пољопривредно земљиште, иако 70 одсто средстава од закупа иде у градску касу.

Зоран Малетић, помоћник министра пољопривреде, каже да је "остављен рок на сагласности коју смо дали до кад Скупштина града мора донијети ту одлуку, не буде ли Скупштина града донијела ту одлуку морамо приступити другачијој подјели тог земљишта".

Министарство би ово земљиште могло дати под концесију. Међутим, у том случају ситнији пољопривредници немају право да конкуришу. Посљедње три године Министарство инсистира да Градска управа да у закуп и 1.280 хектара земљишта које је у власништву Града, а некада је припадало пољопривредним задругама, али нема воље градских власти да то буде ријешено. У Министарству сматрају да бијељинска градска управа манипулише пољопривредницима, јер је ова година изборна.