latinica  ћирилица
18/02/2018 |  14:23 | Аутор: РТРС

Пандуревић: Ревизорски извјештаји финансијског пословања позитивни

Предсједавајућа Клуба посланика СДС-а у Представничком дому парламента БиХ Александра Пандуревић тврди да су ревизорски извјештаји Министарства безбједности и свих полицијских агенција на нивоу БиХ у дијелу који се односи на финансијско пословање позитивни и да није било никаквих финансијских малверзација и злоупотреба буџетског новца.
Александра Пандуревић - Фото: РТРС
Александра ПандуревићФото: РТРС

Реагујући на изјаву предсједавајућег Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому БиХ Сташе Кошарца да ревизорски извјештаји о дјеловању значајног броја заједничких институција БиХ упозоравају на висок ниво корупције у трошењу јавних средстава, Пандуревићева је рекла да је "тужно да неко ко је посланик очито није прочитао ревизорске извјештаје и да је нешто негдје начуо, па онда измишља".

Према њеним ријечима, ревизори од прошле године користе нове стандарде за израду ревизорског мишљења, па дају и ревизорско мишљење о усклађености подзаконских, односно интерних аката.

"И Министарство безбједности и полицијске агенције добили су мишљење с резервом, то јест скретање пажње због тога што никада није усвојен подзаконски акт који се зове Правилник о обрачуну полицијског додатка", наводи Пандуревићева.

Она је додала да је тај проблем постојао од 2006. године и да Никола Шпирић као министар финансија у Савјету министара никада није предлагао тај акт иако му је бивши директор Агенције за истраге и заштиту БиХ Горан Зубац слао бројне дописе у којима од њега тражи да Савјет министара усвоји тај акт.

"Правилник о обрачуну полицијског додатка усвојен је крајем прошле године и коначно је министар /Вјекослав/ Беванда ријешио тај проблем. Због тога је мишљење с резервом, али очито Кошарац воли да показује своје елементарно незнање", сматра Пандуревићева.

Кад је ријеч о набавци пасоша, Пандуревићева каже да не зна "зашто се Кошарац кити перјем СДС-а".

"Тражила сам од Министарства цивилних послова детаљан извјештај о свим расписаним тендерима и свим одлукама Комисије за жалбе. СНСД је гунђао због тога што ја то тражим. У интерном разговору са министром Мектићем тражила сам да то истјерамо на чистину - зашто имамо тај проблем, да видимо ко је одговоран", каже Пандуревићева.

Коментаришући наводе Кошарца да постоје поуздане информације да су министар Мектић и његов кабинет одржавали блиске везе са француском фирмом "Џемалто", која годинама кочи процес издавања пасоша грађанима БиХ, Пандуревићева је рекла да Мектић као министар безбједности нема апсолутно никакве везе са набавком пасоша јер је то ресор Министарства цивилних послова.

"Ако већ причамо о `Џемалту` у Комисији за жалбе сједи, и извјестилац је у тим предметима, управо човјек који је радио за СНСД и који је хапшен у предмету Синише Додика", навела је Пандуревићева.

Она сматра да је СНСД у сукобу између "Милбауера", са којим су некад сарађивали, односно њихов кадар Синиша Мацан и Средоје Новић, који је био министар цивилних послова, и новог "Џемалта".

"Наш једини интерес је да се све истјера на чистину и да ријешимо тај проблем и да видимо ко је мутио. Ми то желимо, то жели и Мектић и због тога смо ми тражили извјештај да видимо компелтну документацију у процесу јавних набавки", поновила је Пандуревићева.

Представнички дом парламента БиХ је на сједници одржаној 31. јануара са 38 гласова "за" усвојио закључак да се одржи посебна сједница на којој би се расправљало о извјештајима о ревизији институција БиХ за које је Канцеларија за ревизију дала мишљење са резервом уз скретање пажње.

Закључено је да се на сједници обезбиједи присуство овлаштених представника ових институција.

Иницијативу за одржавање посебне сједнице покренуо је посланик СНСД-а Никола Шпирић оцијенивши да би то показало да је парламент спреман за озбиљну расправу, идентификовање проблема, те изналажење мјера.

Десет институција БиХ добило је мишљење са резервом, а то су Дирекција за координацију полицијских тијела, Агенција за индентификационе документе, министарства безбједности, одбране и иностраних послова, Тужилаштво БиХ, Агенција за истраге и заштиту, Гранична полиција, Високи судски и тужилачки савјет, те Управа за индиректно опорезивање.

Ови извјештаји биће на дневном реду сједнице Представничког дома у уторак, 20. фебруара.

Извор: СРНА