latinica  ћирилица
18/02/2018 |  12:56 ⇒ 13:24 | Аутор: РТРС

Љубинци поносни на 14. број Гласника (ВИДЕО)

Промовисан је четрнаести број Гласника Љубиња, једине публикације која се редовно штампа у оквиру неког од општинских одбора Српског просвјетно-културног друштва Просвјета у Републици Српској.
Гласник Љубиње - Фото: РТРС
Гласник ЉубињеФото: РТРС

Тематски и садржајима, као и претходних година, Гласник је наслоњен на дешавања и истраживања на подручју љубињске општине.

Гласник већ четрнаест година опстаје захваљујући ентузијазму доказаних појединаца из области књижевности, етнографије, историографије, а потичу из Љубиња. Иако територијално мало, то подручје је интелектуално, етнографски и историјски изузетно богато.

Уредник Гласника Раде Ликић истакао је да се у Љубињу бројни баве писањем, што је погодовало за литерарни успон, а најзаслужнији за то је Зоран Козић, који је покренуо мали Гласник Просвјете 2002. године.

Посебно мјесто, након бројних истраживања, заузимају текстови о непознатим или тек откривеним средњовјековним ћирличним натписима. Период 15. вијека, из кога углавном потичу ти споменици, има посебну важност за љубињско подручје, а Гласник има задатак да потенцира те регионалне студије.

Истраживач средњовјековних споменика Горан Комар каже да без сарадње и пуног укључивања, како то Љубињци чине, нема детаљних увида и коначних мапирања средњовјековних споменика Источне Херцеговине.

Прозне текстове и поезију, за Гласник редовно шаљу Љубињци са свих континената, чиме исказују љубав према родном крају.

Ликић је нагласио да је важно да се ти текстови односе на Љубиње и да су аутори Љубињци.

Иако предстоји цијела година до штампања, већ су сада, рекао је Ликић, познати неки наслови за наредни, петнаести број.