latinica  ћирилица
18/02/2018 |  12:47 | Аутор: РТРС

Вучић: Данашњој Србији нико неће моћи да "извлачи уши"

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да не види како би то Приштина могла да уђе у УН без свеобухватног, озбиљног и тешког компромиса који мора да направи са Београдом, да би им то било омогућено.
Александар Вучић (Фото: Sputnik/Радоје Пантовић) -
Александар Вучић (Фото: Sputnik/Радоје Пантовић)

"А то да ће нас натерати или извући нам уши Американци, Енглези или не знам ко још, па ћемо то морати да урадимо...Тај филм нећете гледати. Данашњој Србији нико неће моћи да извлачи уши", рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Београду, након сусрета са српским студентима са Космета.

Он је истакао да је потребно рјешење у којем ће обје стране бити веома незадовољне или барем мало задовољне, а да ће добра посљедица компромиса бити трајно помирење Срба и Албанаца и да по тој осовини сјевер-југ на западном Балкану више неће бити проблем.

"Не заборавите да су Срби и Албанци два највећа народа на западном Балкану и да ће бити тако у наредних сто година. То људи који гледају у будућност морају да имају у виду. Зато толико снажно желим копромис и да дође до договора. Али проблем нећемо решити тако што се ништа од српских интереса неће остварити", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће и на састанку са америчким сенатором Роном Џонсоном, који носи важне поруке из САД, пренијети став да Србија хоће мир, стабилност, компромис и договор.

"Али договор није - биће онако како вам ја каже, него је договор - мало ви, мало ми. Па мало да видимо шта ћемо са људима овде, па шта ћемо са људима онде. Како ћемо да живимо за пет, 20 и 30 година, пошто се такав договор не прави за три дана, него за наредних сто година", додао је он.

Вучић је потврдио да ће 26. фебруара бити наставак техничког дијалога Београда и Приштине, на којем ће бити ријечи о Заједници српских општина, дипломама, таблицама и осталом, док ће дијалог на највишем нивоу бити врло брзо, можда прије краја овог или у сљедећем мјесецу, на којим би учествовали он и Хашим Тачи.

"Ми смо увек спремни", рекао је Вучић, наводећи да за њега Хашим Тачи није предсједник Косова, него предсједник привремене управе на Косову или такозваног Косова.

Вучић је рекао да се Србија суочава са притисцима да призна независно Косово и да ти притисци трају и да су свакодневни, да се ријеше односи Београда и Приштине, који суштински значе да Србија призна Косово.

Када је ријеч о истази о убиству Оливера Ивановића, Вучић је рекао да Београд зна шта ради Приштина, али да чека шта ће да покажу.

"Бићу веома стрпљив још неколико дана и недеља да сачекамо резултате истраге, онда ћемо ми да изађемо и кажемо о свим причама којих смо се наслушали претходних дана и недеља шта се збивало у Београду и Приштини", рекао је он.

Он је додао да жели сву срећу органима у Приштини у проналажењу убица, само да то буду прави долази, а не они које служе за замајавање јавности.

Извор: СРНА