latinica  ћирилица
18/02/2018 |  12:45 ⇒ 13:23 | Аутор: РТРС

Бијељина- Изложба радова младих иконописаца (ВИДЕО)

У Бијељини је отворена изложба радова ученика школе иконописа "Одигитрија" и креативне радионице Епархије зворничко-тузланске "Да оно што јесмо сачувамо кроз вијекове". Изложбу је отворио епископ зворничко-тузлански Фотије.
Бијељина- изложба иконописа - Фото: РТРС
Бијељина- изложба иконописаФото: РТРС

Када се говори о икони, говори се о духовној љепоти, о преображеној, христовљевој љепоти, рекао је владика Фотије отварајући изложбу, и најавио, да ће по угледу на школу иконописа "Одигитрија" из Бијељине бити основане сличне школе.

Епископ зворничко-тузлански је навео да је недавно у Добоју разговарао о могућностима да се у том граду покрене слично удружење, гдје би се дјеца упознала са црквеном културом иконописа и фрескописа. Навео је да би то било веома важно за  очување црквене умјетности.

Изложба је отворена поводом дванаестогодишњице постојања школе иконописа у Бијељини коју је до сада успјешно похађало око 800 полазника.

Васо Поповић, оснивач школе иконописа, рекао је да су уручили дипломе за 11 ученика који су након трогодишњег школовања упознали азбуку православног иконописа и стекли неопходна знања да се назову иконописцима.

Наташа Самарџић поносна је на своју диплому и дипломски рад, икону која ће стајати на зиду цркве у Тобуту.

Она каже да је ту икону радила дуже од два мјесеца, те да садржи много детаља. Истакла је да је почаствована што је њен рад истакнут у централниом дијелу храма.

Осим изучавања византијског иконописа, за ученике основношколског и средњошколског узраста кроз креативну радионицу омогућено је изучавање и других видова ликовног изражавања, те припремна настава за упис на ликовне академије.