latinica  ћирилица
18/02/2018 |  09:59 ⇒ 10:54 | Аутор: РТРС

Српска на Свјетском урбаном форуму у Куала Лумпуру

На управо завршеном деветом Свјетском урбаном форуму у Куала Лумпуру, у Малезији, у организацији програма Уједињених нација за становање, представљен је Институт за урбанизам, грађевинарство и екологију Републике Српске.
Куала Лумпур (фото: flickr.com) -
Куала Лумпур (фото: flickr.com)

- Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске одлучило је да, у сарадњи са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструтуре Србије, са партнерима, ове године на Форуму представи једину владину референтуну установу у овој области - рекла је министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић и додала да се Српска представила на Панел дискусији о имплементацији Нове урбане агенде на Балкану.

Према њеним ријечима, учесницима панела приказана је видео презентација Републике Српске, као и рад Института за урбанизам, грађевинарство и екологију Републике Српске.

- У филму су приказани реализовани капитални пројекти, а учесници панел дискусије су упознати и са Просторним планом Републике Српске до 2025. године и утицајем Нове урбане агенде на просторно планирање Републике Српске - појаснила је Голићева.

Министарка је навела, да се овај форум организује сваке двије године и има за циљ да окупи представнике националних, регионалних и локалних влада, приватни и невладин сектор, истраживачке центре, развојне фондове, као и експерте и лидере у области одрживог урбаног развоја и становања, да дискутују и представе резултате имплементације Нове урбане агенде.

Нова урбана агенда усвојена је у главном граду Еквадора, Киту, октобра 2016. године.

Извор: СРНА