latinica  ћирилица
18/02/2018 |  09:42 ⇒ 14:32 | Аутор: РТРС

Српска пред октобарске изборе у бољој позицији од ФБиХ

Шеф администрације Међународног евроазијског покрета Леонид Савин је рекао да вјерује да је пред изборе у БиХ у октобру ове године Република Српска у бољој позицији, него Федерација БиХ, али да је велика трагедија што је српски народ раздвојен од матице.
Леонид Савин (фото:Ж. Јовановић)) -
Леонид Савин (фото:Ж. Јовановић))

- Било би добро да процеси између Републике Српске и Србије буду интензивнији, да постоји боља комуникација између људи и свака врста узајамне помоћи, - рекао је Савин за београдску Политику, и додао, да истовремено, нема потребе за демонизовањем муслиманског становништва у БиХ.

- Свакако да је Алија Изетбеговић био проблем, започео је џихадистички рат. Можда је по томе био и први џихадиста у Европи, али то не значи да муслимани у БиХ данас не треба да буду заштићени и укључени у политички живот, уз поштовање њихових права да се вјерски изјашњавају" - каже Савин.

Сматра да би било веома штетно да САД одлучују о дијалогу Београда и Приштине, те да вјерује да би Америка требало да рјешава проблеме на западној хемисфери, односно на мексичкој граници.

- САД затварају очи на многе ствари у свијету, а баве се косовским питањем. Русија је географски ближа и вјерујем да би морала да буде укључена у разговору који се сада воде, јер ће ЕУ и Албанци заступати само америчке интересе - каже Савин.

Савин сматра да је за Србију добар примјер Швајцарске, која се не одриче неутралног статуса, те додао да Србија треба да изабере такав пут, чак и у случају да дијелови тренутне елите не желе сарадњу са Русијом.

- Наши народи, традиција, разумијевање и системи вриједности природно теже таквој сарадњи - додао је он.

Одговарајући на питање да ли би нека нова Југославија могла да буде рјешење за Балкан, Савин је рекао да је Југославија у данашње вријеме прилично застарио модел, јер се у појединим бившим републикама осјећају етничке разлике и увијек постоји погодан терен за тензије и провокације.

У неким земљама, каже он, разне етничке групе могу да коегзистирају, као у Кини, али не вјерује да је то било могуће у Југославији, гдје се јављају такви фактори попут Хрватске.

- Ипак, мислим да би могао да постоји неки концепт српских земаља, на просторима Црне Горе или БиХ, гдје су људи манипулацијом одвојени од саме Србије" - каже Савин.

Ако се говори о безбједносним разлозима, Савин вјерује да је Русија најбољи избор, јер има огромно искуство у рјешавању проблема, за разлику од НАТО, гдје у земљама које су његове чланице постоје проблеми и терористички напади.

Говорећи о убиству Оливера Ивановића, Савић каже да вјерује да ни Срби, а ни Албанци, нису имали интересе да убију Ивановића, и да то одговара трећој страни, односно САД, те да је Вашингтон имао много планова за дестабилизацију.

Савин, који је и главни уредник утицајног сајта Геополитика, рекао је да САД треба да буду други пол свијета, засебна цјелина у мултиполарном систему, без мијешања у унутрашње ствари европских држава.

- Уколико желе либерализам, нека буде тако, али унутар САД или Канаде - каже Савин.

Он је оцијенио је да су људи у Европи ближи Русији и земљама попут Ирана, па чак и Кине, јер бриселска корпоративна диктатура заправо није демократија.

Извор: СРНА