latinica  ћирилица
17/02/2018 |  21:49 | Аутор: РТРС

Дачић-Рогозин: У Сочију потписан протокол о сарадњи

Потпредсједник Владе Србије Ивица Дачић и потпредсједник Владе Русије Дмитриј Рогозин потписали су данас у Сочију Протокол о сарадњи.
Дачић и Рогозин (Фото:sputnjiiknew.com) (Архив) -
Дачић и Рогозин (Фото:sputnjiiknew.com) (Архив)

Протокол је потписан на 16. засиједању српско-руског Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу, јавио је Тањуг.

"Веома је позитивно што је у претходној, 2017. години, наша спољнотрговинска размена повећана у односу на 2016. годину и износила је 2.5 милијарде долара", истакао је Дачић.

Дачић, који је и шеф дипломатије Србије, рекао је да је циљ да поред веома добрих политичких односа Русија и Србија што више развијају економске односе, искористе све погодности Споразума о слободној трговини и садашње преговарање да тај споразум важи за све чланице Евроазијске уније.

"Имамо веома добру сарадњу у области енергетике, пољопривреде, чекају нас неки нови пројекти у сфери привреде, индустрије", рекао је Дачић након састанка.

Он је подсјетио да за неколико дана у Београд долази руски министар спољних послова Сергеј Лавров с циљем обиљежавања 180 година успостављања дипломатских односа између Србије и Русије.

Дачић је оцијенио да двије земље имају добру сарадњу на међународном плану - када је ријеч о заштити националних и државних интереса, као и да између Србије и Русије постоји традиционално пријатељство и стратешко партнерство.

Дачић је учествовао у раду Међувладиног комитета као копредседавајући са српске стране, док са руске стране ову функцију обавља потпредседник Владе Дмитриј Рогозин.

Извор: СРНА