latinica  ћирилица
17/02/2018 |  16:13 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Аутопут Приједор-Бањалука до 2023? (ВИДЕО)

Аутопут Бањалука-Приједор требало би, према најавама, да буде завршен 2023. године. Крајем овог мјесеца, Влада Српске почиње преговоре за додјелу концесије за овај пројекат кинеској компанији која ће финанситати изградњу.
Аутопут: Приједор - Бањалука - Фото: РТРС
Аутопут: Приједор - БањалукаФото: РТРС

Да ли ће вишедеценијска жеља становника овог дијела Српске напокон бити остварена? Од овог пројекта много очекују локалне заједнице, привредни субјекти и становници сјеверозападног дијела Српске.

Аутопут који ће спајати Приједор и Бањалуку, сматрају, донијеће многе погодности.

Грађани очекују погодности од повезивања Приједора са, како наводе, свијетом. Надају се и да ће тај аутопут ићи до Бијељине. Истичу и да људи треба да се крећу, као и превоз робе, јер је све то велика предност.

Аутопут је велика шанса за развој Приједора, сагласни су у локалној управи. Са новим путем,  бољом повезаношћу с европским центрима, у Приједор би требало да стигну и нови инвеститори, а самим тим и радна мјеста.

Миленко Ђаковић, градоначелник Приједора, истиче да би Приједор и цијелу регију те саобраћајнице отвориле према свијету, тако "да бисмо постали још конкурентнији за даљи развој, прије свега, привредних активности, али и туризма".

Дијана Ђаковић, руководилац приједорске канцеларије Привредне коморе Српске, наглашава да су Приједор и општине регије извозно оријентисане шти потврђују подаци Привредне коморе.

- Свакако да ће путна комуникација и позитивна пословна клима допринијети да се тај тренд задржи и у будућности - каже она.

Задовољни су и превозници. Ипак, сматрају да цијене за коришћење аутопута треба опрезно формирати.

Превозник Игор Бебин уважава економски значај изградње аутопута, али подсјећа да треба имати у виду и усаглашавање цијена, те економску оправданост да би превозници могли користити аутопутеве у стопостотном смислу.

Траса аутопута од Бањалуке до Приједора још није позната, али се зна да ће бити дуга око 40 километара, и да ће, без експропријације земљишта, коштати скоро 298 милиона евра. Пројектна документација биће завршена за двије године, након чега ће почети изградња.