latinica  ћирилица
17/02/2018 |  15:14 | Аутор: РТРС

Позив Вучићу да посјети Србе у Црној Гори

Трећи сазив Српског националниг савјета Црне Горе на данашњој конститутивној сједници у Подгорици позвао је предсједника Србије Александра Вучића да посјети и Србе у Црној Гори и види у каквим условима живе и колико су дискриминисани од актуелне власти у Црној Гори.

Члан Српског националног савјета Никола Минић, обраћајући се присутним члановима и гостима, међу којима је био и амбасадор Србије у Подгорици Зоран Бингулац, изразио је наду да ће Бингулац као завничник Министарства иностраних послова Србије у Подгорици, пренијети да Срби из Црне Горе желе да их Вучић посјети и тиме покаже интересовање за српски народ и у овој држави у којој живи виће од 200.000 Срба или 30 одсто укупног броја становника у њој.

"Предсједник Вучић је недавно посјетио Србе на Косову и Метохији и упознао се са тешким стањем у коме, као у гету живе наша браћа. Предсједник Србије је посјетио протекле седмице и Србе у Хрватској и присуствовао Скупштини Српског националног вијећа Хрватске и увјерио у каквим условима живе тамошњи Срби и колико имају права и слобода", подсјетио је Минић.

Он је изразио наду да Вучић неће одбити позив Српског националног савјета у Црној Гори и да ће посјетити своје сународнике у тој држави у наредном периоду.

"Предсједник Вучић треба да дође у Црну Гору као гост СНС-а и да се увјери у тежак положај Срба и да му саопштимо да послије Срба са Косова и Метохије, у региону је најтежи положај Срба у Црној Гори, јер се Срби не запошљавају у државним институцијама, прогоне се српски језик и ћирилица, као и свештеници СПЦ", навео је Минић.

На данас одржаној конститутивној сједници Трећег сазива Српског национално савјета у Црној Гори, који броји 19 чланова, за предсједника је изабран доктор Момчило Вуксановић, који је и у претходна два мандата био на челу Савјета.

Вуксановић је захвалио на повјерењу и истакао да се за двије године много тога урадило на очувању српске културе и традиције у Црној Гори кроз издавачку дјелатност Српске књижевне задруге СНС-а, Српске телевизије, Српског радија, као и "Српских новина" и да ће се тим путем и наставити.

Извор: СРНА