latinica  ћирилица
17/02/2018 |  13:39 ⇒ 13:45 | Аутор: РТРС

Лавров: Док не видимо чињенице све друго су бесмислице

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров одбио је да коментарише америчку оптужницу против Руса за мијешање у америчке предсједничке изборе 2016. године.
Сергеј Лавров (Фото: Sputnik/Vladimir Pesnya) -
Сергеј Лавров (Фото: Sputnik/Vladimir Pesnya)

"Док не видимо чињенице о уплитању у америчке изборе све друго су бесмислице", рекао је Лавров.

Русија је у више наврата одбацила умијешаност и сваку могућност утицања на предсјендичке изборе у САД.

Америчке власти званично су јуче оптужиле 13 држављана и три организације из Русије за наводну умијешаност у америчке предсједничке изборе 2016. године, објавило је Министарство правде САД.

Лавров: ЕУ доживљава "дипломатску парализу"

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров позвао је Брисел и Вашингтон да раде заједно на унапређењу система међународних односа.

"Русија је спремна за отворено партнерство са ЕУ, засновано на узајамном поштовању и равнотежи интереса како би се пронашла ефикасна рјешења за изазове модерног свијета", рекао је Лавров.

Лавров је на Конференцији о безбједности у Минхену рекао да ЕУ посљедњих деценија није успјела да нађе златну средину у односима са Русијом, третирајући Русију 1990-тих као "шегрта" кога треба учити у складу са западним стандардима и вриједностима.

"Сада се појављује други ирационални мит о такозваној 'руској пријетњи' гдје земље Запада оптужују Москву за умијешаност у сваки контроверзни догађај, укључујући 'Брегзит' и каталонски референдум о независности", рекао је Лавров.

Он је истакао да су оба стереотипа лоша и погрешна и показују недостатак разумијевања Русије у ЕУ.

"Примјетили смо да расте број људи којима је непријатно у вези са ненормалном ситуацијом у нашим односима у ЕУ", рекао је Лавров, додајући да ЕУ доживљава "дипломатску парализу" и да је подијељена у свом односу према Русији.

Москва сматра да Русија, САД и ЕУ, као и Кина, треба да сарађују по питању нове безбједносне архитектуре на Блиском истоку.

Извор: СРНА