latinica  ћирилица
17/02/2018 |  13:20 | Аутор: РТРС

Курдски љекари оптужују Турску за напад гасом, Анкара негира

Шест цивила у сиријском региону Африну имају потешкоћа са дисањем и друге симптоме који указују на могућност удисања отровног гаса након напада који су извеле турске снаге на ту енклаву под контролом Курда, јављају сиријска државна агенција и курдски медији, позивајући се на љекаре у Африну. Не користимо забрањену муницију, саопштила турска војска.
Турски тенкови - Фото: AFP
Турски тенковиФото: AFP

Љекари су, како наводе сиријски медији, саопштили да је у локалну болницу пребачено шест особа које тешко дишу, повраћају и имају промјене на кожи, преноси АП.

Те тврдње нису могле бити потврђене из независних извора, док се на видео-снимцима из болнице виде људи са маскама с кисеоником, напомиње америчка агенција.

Сиријска новинска агенција САНА јавила је данас да је Турска испалила неколико граната које садрже "токсичне супстанце" на Африн у петак увече, због чега је шест цивила добило симптоме гушења.

САНА, као и курдски медији међу којима је и портал Курдистан 24, преносе речи доктора Халила Сабрија из болнице у Африну да се напад догодио у селу Аранда.

И невладина организација са сједиштем у Лондону, Сиријска опсерваторија за људска права, позвала се на локалне љекаре у свом извештају о нападу.

Турска негира оптужбе 

С друге стране, турска војска је, у данас објављеном седмичном саопштењу, саопштила да у својој операцији у Африни не користи "забрањену муницију", која је забрањена на међународном нивоу, истакавши да "турске оружане снаге немају такву муницију у свом инвентару".

У саопштењу се наглашава да турска војска пази да не нашкоди цивилима и да узима на нишан само "терористе" и њихове положаје у региону Африна.

Дипломатаски извор Турске описао је оптужбе за рањавање шест цивила у наводном нападу гасом као "црну пропаганду".

Турска војска је покренула ваздушну и копнену офанзиву на Африн, на сјеверозападу Сирије, 20. јануара, а циљ те операције је протјеривање курдске милиције познате као Јединице за заштиту народа (ЈПГ), из те енклаве.

Ту групу сиријских курда Турска сматра терористичком и огранком курдских побуњеника против којих се та земља бори на својој територији.

Извор: Танјуг