latinica  ћирилица
17/02/2018 |  12:40 | Аутор: РТРС

Научници случајно открили лијек за често очно обољење

Научници са Универзитета у Илинојсу случајно су открили нови лијек који очну инфекцију херпесом 1 уклања брже него други доступни третмани. Тестирања наговјештавају да би лек могао да буде ефикасан код свих облика вируса херпеса, али и код многих других вируса.
Око - Фото: илустрација
ОкоФото: илустрација

Умјесто да напада сам вирус, лијек онемогућава ћелије домаћина да производе протеине којима се херпес храни, на шта вирус може да постане отпоран. Нови третман могао би да буде ефикаснији у лечењу херпеса и на другим мјестима, осим у оку. Научници су оптимистични по питању тога да ће лијек бити ефикасан и код гениталног херпеса, као и за лијечење широког спектра вируса.

Херпес симплеx типа 1 и типа 2 скоро су потпуно генетички идентичне врсте од осам херпес вируса који погађају људе. Херпес 1 обично излази на усницама, херпес типа 2 избија на гениталијама и преноси се сексуалним контактом. Једном, кад је особа заражена, вирус у организму остаје читав живот, мирујући између избијања.

Данас постоје три лијека којима се третира место избијања херпеса (ацикловир, фамцицловир и валацикловир), али ништа од тога не може да лечи вирус. Много људи постане отпорно па третман више није толико ефикасан, тако да се не може много тога учинити осим примјене неког сличног лека.

Аутор истраживања доктор Дипак Шукла каже да се то показало се да је то дјелотворно, али да је ипак боље примјенити сасвим другачију врсту лијекова. Он је, са својим тимом, експериментисао са једном компонентом лека која би требало да подстакне ширење инфекције и дошао до изненађујућег открића.

Научници су сасвим случајно открили да је пут до њиховог циља, брзог уклањања инфекције ока, протеин у ћелијама домаћина који је различитим вирусима потребан за синтезу.

"Ако редукујемо протеин, вјероватно је да ће се смањити реплицирање неколико различитих вируса", каже доктор Шукла.

Једињење које су тестирали на људским ћелијама зараженим херпесом 1 и 2 се показало као дјелотвроно, преноси Телеграм.хр.

"Дјелује код људи, како код оних који су се тек заразили, тако и код оних са резистентном инфекцијом", каже Шукла, и додаје: "Нисам сигуран да је лијечење баш сасвим могуће, јер се вирус скрива на базалној ганглији, неуронима који су дубоко у мозгу.".

Доктор Шукла се нада да ће ово средство свакако смањити број "спавајућих" ћелија вируса као и његову репликацију што значи да ће, током времена, све мање и мање неурона бити заражено. Код оних који већ носе вирус не може да се учини ништа, али је мање вјероватно да ће нови неурони бити заражени ако, теоретски, у будућности пацијенти буду узимали лијек као превенцију.

Извор: Б92, Daily Mail