latinica  ћирилица
16/02/2018 |  18:37 ⇒ 17/02/2018 | 08:56 | Аутор: РТРС

На челу ОС бивши командант злогласне 7. муслиманске бригаде тзв. Армије БиХ! (ВИДЕО)

Оружане снаге БиХ добиле су нови генералски кор. Пет Бошњака, четири Србина и исто толико Хрвата.

Међу бошњачким официрима су, како то пише Вечерњи лист, издање за БиХ, и припадници злогласних јединица тзв. Армије БиХ. Према писању листа, иза свега се крије политички договор два члана Предсједништва Бакира Изетбеговића и Младена Иванића.

Предсједништо БиХ донијело је одлуку. Тринаест генерала разријешено. Сви на лични захтјев. Исто толико и именовано. Међу њима пет нових, након што је пет старих пензионисано.

"Наше је настојање да све оне младе људе из чина пуковника, итд. убрзано трансформишемо у чин бригадира, да отворимо пропусност. Јер једно вријеме ту није било напредовања унутар Оружаних снага", рекао је Драган Човић, предсједавајући Предсједништва БиХ.

Тако је у служби, између осталих, напредовао Сенад Машовић. Досадашњи замјеник начелника Заједничког штаба за ресурсе, именован је за начелника Заједничког штаба Оружаних снага. Вечерњи лист, у свом тексту, упозорава да је Машовић, у рату командовао злогласном 7. муслиманском бригадом тзв. Армије БиХ, у чијем саставу су, како наводе, били и муџахедини.

"Ово се може сматрати као чин подривања и слабљења командног ланца у Оружаним снагама БиХ. Јер нико није очекивао да ће се човјек, који је у вријеме рата командовао злогласном муслиманском брифгадом наћи овдје", казала је посланик СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ Душанка Мајкић.

Вечерњи лист пише и да је у Машовићевој јединици, на позицији помоћника команданта обавјештајне службе, био Кенан Даутовић. По новој одлуци Предсједништва, он је досадашњу позицију команданта 5. пјешадијске бригаде у генералском кору, замијенио позицијом замјеника команданта Оперативне команде Оружаних снага БиХ.

И ту, према писању Вечерњег листа, није крај именовањима оних, који су у протеклом рату били високо позиционирани у редовима тзв. Армије БиХ. Међу генерале, сврстан је и Русмир Мрковић, према писању листа, командант Специјалне полиције јединице Ласте МУП-а тзв. Републике БиХ.

"Оно што јесте изнененађење јесте да члан Предсједништва из реда српског народа није блокирао оваква именовања и дужан је био да их блокира. Ово директно наноси штету. Ово дјелује као да се СДА именовањем ових генерала припрема за рат. Као да припрема оне најрадикалније и наобученије", истакао је Џебад Галијашевић експерт за борбу против тероризма

А Вечерњи лист тврди да се иза именовања, која је, како пишу, затезао Младен Иванић, крије договор који је Иванић постигао са Изетбеговићем о именовању новог амбасадора БиХ у Љубљани.

Незванично сазнајемо да би та позиција требало да припадне Иванићевом страначком колеги и савјетнику Зорану Ђерићу.

Коментар Младена Иванића на дводневно писање Вечерњег листа је изостао. На наш захјев за изјаву, нисмо добили одговор, како из Иванићевог кабинета, тако и из Предсједништва БиХ.