latinica  ћирилица
16/02/2018 |  16:35 ⇒ 19:14 | Аутор: РТРС

Човић: Почетком марта састанак представника БиХ - Србија - Хрватска, на највишем нивоу

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић рекао је данас да ће трилатерални састанак на највишем нивоу БиХ - Србија - Хрватска бити одржан у Мостару 6. или 7. марта.
Драган Човић (Фото: N1) -
Драган Човић (Фото: N1)

"Истина, било је замишљено да у овом времену негдје буде и трилатерала с Турском, чак ће министри иностраних послова ове три земље бити 28. фебруара у Мостару, међутим јуче између нас три члана Предсједништва БиХ нисмо се усагласили о томе да се догоди та трилатерала. У овом тренутку је дефинисана ова између Хрватске, БиХ и Србије", рекао је Човић новинарима у Мостару.

Човић је рекао да ће теме бити опште и да ће инсистирати да са сусједима буду максимално добри односи.

"Колико год било тешких тема, добро је да се разговара. То је начин да се окренемо будућности, то БиХ треба", рекао је Човић.

Он је истакао да је стратешки интерес Хрвата у БиХ, као најмалобројнијег народа, стабилност и системски рад јер, како је рекао, све друго доводи до тога да најмалобројнији у највећем дијелу функционисања БиХ испаштају.

"Очекивања су релативно велика јер има пуно отворених питања", истакао је Човић.

Криза у БиХ вјештачки изазвана

Човић је оцијенио да је криза у БиХ вјештачки изазвана да би се контролисали политички процеси у једном дијелу странака, а у основи је циљ да се задржи статус кво у многим питањима.

"Ствари се, ипак, нису успјеле зауставити како је то неко желио. Крајем фебруара имаћемо у БиХ репрезентативне представнике ЕУ и 28. фебруара ћемо предати Упитник", рекао је Човић новинарима у Мостару након сједнице Предсједништва ХДЗ-а БиХ.

Он каже да би до измјена Изборног закона БиХ требало да дође до краја априла тако да представљање конститутивних народа буде препознато и када је ријеч о Предсједништву БиХ, Дому народа Федерације БиХ, али и о граду Мостару.

Човић је рекао да ће се у пакету разговарати о Дому народа ФБиХ, Предсједништву БиХ и Мостару.

"Бојим се да многи само купују вријеме како се ништа не би десило. Мислим да је свима јасно да од међународне заједнице неће доћи рјешење. Нема никакве могућности да се наметне рјешење, морамо се договорити. Надам се да ћемо о Мостару разговарати у пакету са Домом народа ФБиХ и Предсједништвом БиХ, са онима са којима треба да причамо", рекао је Човић.

Он је додао да су разговори на локалном нивоу добродошли, али је питање колико имају смисла.

Човић је напоменуо да су односи међу коалиционим партнерима у ФБиХ више него лоши.

Извор: СРНА