latinica  ћирилица
16/02/2018 |  12:33 | Аутор: РТРС

Научници упозоравају: Поруке ванземаљаца не отварати, већ брисати

Када људи једном напокон добију поруку ванземаљаца најбоље ће бити да је уопште не дешифрују и не читају, већ да је избришу, јер би могла бити опасна, тврде научници из њемачке опсерваторије Зонеберг.
Ванземаљци шаљу поруке     (фото:.bp.blogspot.com) -
Ванземаљци шаљу поруке (фото:.bp.blogspot.com)

Они су, у сарадњи са колегама са Хаваја, направили студију и закључили да би ванземаљци могли да изазову Апокалипсу на Земљи, а да је уопште и не посјете.

За уништење наше планете била би им довољна порука која садржи малициозну вјештачку интелигенцију, због чега, тврде стручњаци, потенцијалне поруке не би требало отварати.

У недавно објављеној студији научници су исказали забринутост због могуће неопрезности, објаснивши да је немогуће открити да ли је порука опасна прије него што буде отворена.

Такође, могуће је да ће порука ванземаљаца бити контаминирана или у облику неког компјутерског вируса који може да разори виталне системе на Земљи.

Потенцијална опасност је толика да је најбоље такве поруке одбацити без читања, сагласни су аутори студије.

"Вирус" сакривен у поруци могао би произвести хаос у технологији и изазвати панику.

Постоји и опасност од вируса који би могао да уништи све мреже на Земљи или чак преузети информационе системе.

Када је ријеч о слању порука са Земље у свемир, научници сматрају да не би требало слати никакав код, већ поруке треба да буду ограничене на текст, слику, музику или енциклопедијске податке, те да за шифровање наших порука не би требало да буде неопходно кориштење компјутера.

Међутим, бивша директорка Сети института Џил Тарнер тврди да би ванземаљци који допутују са другог краја свемира били пријатељски расположени.

Извор: Срна