latinica  ћирилица
16/02/2018 |  11:14 ⇒ 17:14 | Аутор: РТРС

Вечерњи лист - У генералском кору ОС БиХ припадник злогласне јединице

Предсједништво БиХ именовало је у генералски кор петорицу нових високих официра, пише Вечерњи лист. Овај лист јуче је објавио да одобрење о именовању нових генерала у генералском кору ОС БиХ условљава српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, како би се провео његов ранији договор с бошњачким колегом Бакиром Изетбеговићем о именовању новог амбасадора БиХ у Љубљани.
Вечерњи лист - ОС БиХ -
Вечерњи лист - ОС БиХ

Предсједништво Босне и Херцеговине јуче је коначно потврдило нови тринаесточлани генералски кор након вишемјесечнога отезања те процедуре. У генералски кор именована су петорица нових високих официра, а петорица одлазе у пензију, међу којима је и генерал-пуковник Анто Јелеч који је у посљедњем мандату био начелник Заједничког штаба ОС БиХ. Нјегов насљедник на тој позицији је, како се и најављивало, генерал-мајор Сенад Машовић.

Остају Јеркић, Коленда...

За његовог замјеника задуженог за операције именован је бригадни генерал Ивица Јеркић. Бригадни генерал Гојко Кнежевић постављен је на дужност замјеника начелника Заједничког штаба ОС БиХ за ресурсе. Према одлуци Предсједништва БиХ, бригадни генерал Радован Илић поставља се на дужност команданта Оперативне команде ОС БиХ.

Бригадни генерал Кенан Даутовић именован је за замјеника команданта Оперативне команде задуженог за операције.

Други замјеник у Оперативној команди задужен за ресурсе је бригадни генерал Томо Коленда. Бригадни генерал Марко Стојчић такође остаје у још једном мандату у генералском кору, сада на позицији команданта Команде за подршку ОС БиХ. Нови члан генералског кора је бригадир Зоран Дуновић и биће замјеник команданта у Оперативној команди задужен за операције, а бригадни генерал Русмир Мрковић задужен је за ресурсе. Он је такође новоименовани члан, као и бригадир Здравко Резо који постаје командант 4. пјешадијске бригаде ОС БиХ.

Злогласна бригаде

За команданта 5. пјешадијске бригаде постављен је бригадир Емир Клико и он је такође нови у сазиву генералског кора, једнако као и Радован Јовић који је командант 6. пјешадијске бригаде.

Бригадни генерал Мирсад Ахмић постављен је одлуком Предсједништва на дужност главног инспектора при Министарству обране. Готово сви официри који су именовани учествовали су у рату и имали високе позиције.

Тако је међу генерале сврстан и Русмир Мрковић, командант Специјалне полицијске јединице “Ласте“, а међу генералима је највише оних који су “занат пекли“ у злогласној 7. муслиманској бригади у чијем су саставу били и муџахедини. Начелник Машовић је био њен командант, а Даутовић помоћника.