latinica  ћирилица
15/02/2018 |  19:21 ⇒ 19:23 | Аутор: РТРС

Продановић: Кандидатура Додика значи апсолутну побједу

Лазар Продановић, посланик СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ, изјавио је да нема разлога за збринутост због наоружавања припадника МУП-а Републике Српске, јер је то план модернизације.
Лазар Продановић - Фото: архив
Лазар ПродановићФото: архив

"Није се набављало ништа 20 година. Сада се проводи та активност. МУП и Влада Српске ће радити у складу са законом, а ово је у интересу грађана Републике Српске. Нема разлога да се било ко брине, сви су грађани једнаки пред законом", навео је Продановић.

Он је рекао да медији спинују на нешто што нема везе - и да је тај медијски спин направљен у Сарајеву. Ипак, вијест су пренијели међународни листови - што је забринуло и ЕУ званичнике.

"Спинују они којима је у интересу, постоје снаге које праве проблем од нечега што није. Никоме није у интересу да наруши безбједност грађана у Српској. Нема ово везе са изборима, него са планом. Раније смо набављали возила, ове године наоружање, биће набавка опреме која ће појачати рад саобраћајне полиције", навео је Продановић.

Каже да нема разлога да забрињавамо ЕУ, да дестабилизујемо ово подручје.

"Ако се мисли на Русију, њихово дјеловање не дестабилизује ситуацију - конструктивно је и по Уставу", навео је Продановић који је додао да ће обуку полиције у Српској вршити представници полицијских службеника из ЕУ и САД.

Појавила се и информација да ће то оружје бити кориштено и за стопирање демонстрација, на што је Продановић казао да је то покушај да се делегитимизује легално изабрана власт.

Он је потврдио да ни једном грађанину, који не крши закон, неће бити примијењено никакво средство, а да је право сваког грађанина да се окупљају на мирним протестима.

Говорио је Продановић и о кандидатури Милорада Додика - окарактерисавши га као најозбиљнијег кандидата за члана Предсједништва БиХ.

"Без сумње, кандидатура Додика за позицију значи апсолутну побједу".

Додик је раније за Н1 рекао да ако буде изабран за члана Предсједиштва - да ће на посао долазити у Источно Сарајево.

"Садашњи члан Предсједништва има свој кабинет у Бањалуци, не видим проблем да се сједница Предсједништва одржава у Бањалуци, Источном Сарајеву, Мостару... Важније су одлуке које се донесе", истакао је Продановић.

На питање ко ће бити кандидат за предсједника Српске, Продановић је одговорио сд ће то бити особа, коју СНСД кандидује и која ће сигурно и побиједити.

"Одлука ће бити током маја, на вријеме - како би се овјериле кандидатуре и доставиле ЦИК-у", казао је Продановић.

Додао је да је СНСД заинтересован за конститутивност Срба у ФБиХ, незадовољни су њиховом бројношћу - и то питање треба рјешавати у будућности, јер сматрају да нико не може бити дискриминисан.

Извор: Н1