latinica  ћирилица
15/02/2018 |  18:51 ⇒ 19:11 | Аутор: РТРС

Чеси траже поништење признања самопроглашеног Косова!

На десету годишњицу самопроглашене независности Косова, у Прагу се 16. фебруара очекују протести.
Праг  (Фото:  Kristýna Maková) -
Праг (Фото: Kristýna Maková)

Учесници ће моћи да потпишу петицију која би позвала чешке власти да пониште одлуку о признању самопроглашеног Косова. Петицију је први потписао бивши шеф чешке дипломатије Јан Каван. Иницијатори се надају да ће свој потпис ставити и Милош Земан. Документ ће потом бити предат парламенту и Влади на разматрање.

Члан чешке партије СПД Јарослав Фолдина каже да његова партија ову акцију организује већ десети пут. Истиче да је признање Косова било посљедица нарушавања норми међународног права, Резолуције 1244 Савјета безбједности и Хелсиншког споразума.

„ОВК на души носи огроман број злочина, али није било ни воље ни начина да они буду осуђени. Али, српска и албанска заједница морају да нађу некакав заједнички именитељ и начин да за Косово осмисле некакав облик широке аутономије унутар државе Србије. Слични, а успјешни примјери постоје у свијету. Само, на тим новим преговорима, нико никоме не би смио да пријети бомбардовањем или интервенцијом или било чиме што смо имали прилику да видимо у прошлости“, изричит је Фолдина.

Фолдина подсјећа да је и Чешка прошла кроз слично ситуацију, јер им је, како каже, одузета Судетска област, односно 18 одсто територије.

Извор: Спутњик