latinica  ћирилица
15/02/2018 |  17:18 ⇒ 18:16 | Аутор: РТРС

Сребреница: Предавање о афлатоксинима и квалитету млијека

Представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске у Сребреници су организовали стручно предавање на тему "Афлатоксини и квалитет млијека и ажурирање података фарми у АПИФ-у".
Сребреница: Предавање мљекарима - Фото: РТРС
Сребреница: Предавање мљекаримаФото: РТРС

Предавању се одазвали мљекари са подручја општине Сребреница.

Са 600.000 литара млијека годишње и 28 фарми, сточарство је у Сребреници један од важнијих видова пољопривредне производње. Не чуди, стога, што је предавање привукло готово све произвођаче млијека из Сребренице.

- Имам 11 крава, у просјеку 100 литара дневно предајемо. Поред самог млијека, доста обраћам пажњу и на телад, што је још један вид зараде - каже Радован Орашанин, мљекар из Зеленог Јадра.

Општина жели подићи производњу млијека на највиши ниво, а ово је друго предавање које је организовано за мљекаре у посљедња два мјесеца. Надлежни најављују наставак активности у овој сфери.

- Кроз програм подршке пољопривредној производњи за 2018. годину планирана је подршка мљекарима кроз набавку стеваних јуница и слично - каже Цвијетин Максимовић, начелник Одјељења за привреду и развој општине Сребреница.

Од 2014. године сви пољопривредни произвођачи обавезни су да пријаве начин искориштености свог газдинства до 15. маја текуће године. У супротном, губе право на подстицаје.

- У том периоду би требали да упишу стварно стање на пољопривредним културама, на површинама које су уписане у АПИФ и тренутно стање стоке. О томе смо данас разговарали. Многи сточари то знају, али зато смо ту - да подсјетимо уколико неко не зна - рекла је Радинка Мићић из Министарства пољопривреде.

Ово предавање је наставак активности на реализацији пројекта отварања мљекаре у Сребреници. Како је раније саопштено, мљекара би требала да буде отворена до краја године, а запослиће око 30 радника.

Пријатељи Сребренице/РТРС