latinica  ћирилица
15/02/2018 |  14:25 ⇒ 15:42 | Аутор: РТРС

Вечерњи лист - Именовање нових генерала зависи од позиције амбасадора

Иако је службено предложена као тачка дневног реда данашње сједнице Предсједништва БиХ, до посљедњег тренутка јуче није се знало хоће ли се данас донијети одлука о именовању новог Генералског кора Оружаних снага БиХ, на шта се чека већ мјесецима.
Вечерњи лист (илустрација) -
Вечерњи лист (илустрација)

Наиме, како сазнаје Вечерњак, тачка о именовању нових генерала, која ће уједно означити и одлазак дијела њих у пензију, припремљена је, али у овај политички и трговински договор уплело се и питање именовања једног амбасадора. Према сазнањима овог листа, одобрење за доношење ове одлуке сада условљава српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, како би се провео његов ранији договор с бошњачким колегом Бакиром Изетбеговићем о именовању новог амбасадора БиХ у Љубљани.

Исти омјер

Наиме, Иванић је позвао Изетбеговића да испуни обећање о тој дипломатској позицији, што никако да услиједи. И док је било спора и о томе колико ће ко имати генерала у новом сазиву Генералског кора Оружаних снага, ипак су отклоњене недоумице те ће и даље највише генерала имати бошњачка страна. Од тринаест активних генерала у вођству ОС БиХ, петорица ће бити Бошњаци, а по четворицу ће имати Хрвати, односно Срби. Од садашњег састава којем је на челу генерал-пуковник Анто Јелеч, продужиће се мандат осморици генерала, док ће бити именовано пет нових генерала који ће наслиједити оне који по сили закона морају у пензију. Ријеч је о позицијама начелника Заједничког штаба Оружаних снага БиХ и његова два замјеника, затим командант Оперативне команде ОС БиХ и његова два замјеника, команданта Команде за подршку Оружаних снага БиХ и његова два замјеника, три комнданта пјешадијских бригада и позицији генералног инспектора.

Ротација на врху

Према ротацији, на чело Оружаних снага БиХ сада долази бошњачки представник, а по свему судећи, биће то Сенад Машовић. Овај генерал-мајор до сада је био на позицији замјеника начелника Заједничког штаба Оружаних снага БиХ. Њему је Република Хрватска одбила захтјев за школовање у високом војној академији јер је утврђено како је за вријеме рата био командант једне од бригада те чак и начелник штаба злогласне 7. муслиманске бригаде у којој су ратовали и муџахедини, те бројни страни ратници познати по многим злочинима над Хрватима у БиХ. Машовић је напредовао у војној служби прије десетак година уз подршку тадашњег бошњачког вођства, те када је министар одбране БиХ био Селмо Цикотић, којег хрватска страна сумњичи за бројне злочине у Бугојну.