latinica  ћирилица
15/02/2018 |  11:16 | Аутор: РТРС

Флорида: Ученици школе мислили да је аларм оглашен због вјежбе

Седамнаест особа је погинуло, а 16 је рањено у пуцњави у средњој школи у Паркленду на Флориди. Поједини ученици мислили су да је у школи активиран аларм због још једне вјежбе евакуације у случају пожара.

Ученици су учествовали у једној таквој вежби неколико сати прије пуцњаве. До напада је дошло пред крај наставе када је убица активирао противпожарни аларм, сачекао да ученици почну да излазе из учионица и насумично отворио ватру.

Сат времена послије напада на око километар и по од школе, полиција је ухапсила нападача који је идентификован као 19-годишњи Николас Круз.

"Он је у притвору и већ смо почели детаљно да прегледамо интернет странице и друштвене мреже које је посјећивао. Неке од ствари су врло врло узнемирујуће, има 19 година. Био је ученик школе у којој се десио напад, али је прошле године избачен због проблема са дисциплином. Користио је полуатоматску пушку и имао велику количину муниције", рекао је шериф Скот Израел.

Шериф је додао да је 12 особа убијено у школи, двије испред школе, једна не улици недалеко од школе, док су двије особе преминуле у болници.

Од 16 рањених, три особе су у критичном стању. Ученици коју су у том тренутку били у школи описују догађај као најгору ноћну мору.

Амерички предсједник Доналд Трамп упутио је саучешће породицима жртва и рањених истичући да ниједно дијете, наставник или неко други не би никада требало да се осјећа небезбједно у америчкој школи.

Извор: РТС