latinica  ћирилица
15/02/2018 |  11:08 ⇒ 12:48 | Аутор: РТРС

Брчко: Влада ријешила половину захтјева за замјену стамбених јединица (ВИДЕО)

Влада у Брчком ријешила је половину захтјева за замјену стамбених јединица порушених током рата. Има и оних који не пристају на обештећење од 25 хиљада марака по стану, јер су њихови простори били много већи, па остваривање својих права траже судским путем. За остатак захтјева Влада ће у овој години обезбиједити новац у буџету.
Брчко - куће - Фото: РТРС
Брчко - кућеФото: РТРС

Кемал Калић један је од 48 становника Брчког, који је за кућу уништену у рату, од Владе добио обештећење, односно новчана средства с којима је изградио нови животни простор. Дјелимично је, каже, задовољан, зато што је своје право остварио тек након 17 година.

"Ја сам имао, у ствари моја госпођа је имала 43 метра квадратна, добила је 25 хиљада марака.Тачнје од 30 и још нешто хиљада добили смо 25 хиљада марака", каже Калић.

До сада је обештећење тражило 48 грађана, али их је само половина добила новчана средства за градњу стамбеног простора. Без обзира на величину уништених станова и кућа, највећи износ обештећења према владиној одлуци је 25 хиљада марака.

"Утрошено је за 2017. годину, у конкретном случају, 370 хиљада марака марака за 20 предмета којима је окончан управни поступак", рекла је шеф Одјељења за избјегла и расељена лица Јелена Никић.

Замјена ''кућа за кућу или стан'' није могућа, јер Дистрикт нема стамбене јединице, који су без насљедника станарског права.

"Скупштина се опредијелила у том правцу управо из разлога непостојања стамбеног фонда који се раније додјељивао у те сврхе", додала је Никић.

За дио преосталих захтјева, Влада ће такође обезбиједити средства у буџету за ову годину, а дио власника незадовоољних понуђеним износом од 25 хиљада марака и даље очекује одлуке судова у Брчком.