latinica  ћирилица
15/02/2018 |  10:35 | Аутор: РТРС

Инспекторат Српске: Ускладити пословање са новим правилницима о храни

Инспекторат Републике Српске позива привредне субјекте у пословању са храном да ускладе дјелатност са новим правилницима који регулишу услове које треба да испуњава храна намијењена за посебне прехрамбене потребе, како би могла бити прометована на тржишту Српске.
Инспекторат Републике Српске -
Инспекторат Републике Српске

Из Инспектората наводе да сет нових правилника ступа на снагу у овом мјесецу, те да су подзаконски акти донесени с циљем прецизнијег уређења ове материје, постизања адекватног нивоа заштите здравља, те интереса потрошача и произвођача, као и ефикасног функционисања тржишта.

Овим актима дефинисано је да привредни субјекти, прије стављања хране за посебне прехрамбене потребе, додатака исхрани и хране обогаћене нутритијентима на тржиште Српске, подносе Министарству здравља и социјалне заштите захтјев за упис у прописане регистре.

"У складу са процедурама, уз захтјев је потребно, између осталог, приложити и стручно мишљење и аналитички извјештај Института за јавно здравство Српске", наглашавају из Инспектората.

Међу новим правилницима су и онај о поступку и условима уписа и брисања, садржају и начину вођења регистра хране за посебне прехрамбене потребе, регистра додатка исхрани и регистра хране обогаћене нутријентима, правилник о храни обогаћеној нутријентима, те правилник о храни погодној за лица нетолерантна на глутен.

Нови су и правилници о храни намијењеној за употребу у енергетски ограниченој исхрани за смањење тјелесне масе, као и о додацима исхрани и правилник о храни за медицинске потребе.

Извор: СРНА