latinica  ћирилица
14/02/2018 |  21:17 ⇒ 22:42 | Аутор: РТРС

Изетбеговић: Озбиљно схватити активности формирања паравојних формација

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић рекао је да Предсједништво те странке осуђује антибошњачку кампању коју воде поједини политички актери у БиХ и региону и поручује да се "Бошњаци никада неће одрећи својих цивилизацијских достигнућа".
Бакир Изетбеговић - Фото: Анадолија
Бакир ИзетбеговићФото: Анадолија

Он је додао да се информације о формирању паравојних формација требају озбиљно схватити.

Изетбеговић је навео да је намјера те кампање да Бошњаци буду приказани у негативном свјетлу, те да се изврши притисак на њих и њихове лидере.

Он је рекао да је затражено да домаће институције и међународна заједница озбиљно схвате, како је истакао "активности наоружавања Републике Српске и формирања паравојних формација".

"Дајемо пуну подршку Рамизу Салкићу за борбу за равноправност Бошњака у Републици Српској, као и свих народа и грађана БиХ", каже Изетбеговић.

Према његовим ријечима, Предсједништво СДА поздравља доношење нове стратегије Европске комисије која шаље јасну поруку да је будућност западног Балкана у ЕУ и да БиХ до 2025. године може сустићи земље које су испред ње, те честитао Савјету министара за усвајање Упитника који ће бити предат 28. фебруара предсједнику Европске комисије Жан-Клоду Јункеру.

Изетбеговић је навео да је затражено од Савјета министара и ентитета да изврше инспекцијске провјере формирања цијена нафте и нафтних деривата прије и након доношења Закона о акцизама јер постоје озбиљне сумње да је закон злоупотријебљен да би се повећале цијене више од нужног.

Он је рекао да Предсједништво СДА тражи да се ОХР укључи у активно проналажење рјешења за статус Дома народа, преносе федерални медији.

Извор: СРНА