latinica  ћирилица
14/02/2018 |  19:14 ⇒ 20:52 | Аутор: РТРС

Херцеговци обишли винограде, очекују родну годину (ВИДЕО)

Српска православна црква прославља Светог Трифуна. заштитника многих заната, винара и виноградара. Обичај је да се на данашњи дан обилазе виногради, чокоти заливају вином и почиње обрезивати лоза. Тако је било и у нашој Херцеговини.
Требиње, виноградари - Фото: РТРС
Требиње, виноградариФото: РТРС

У Требињу, по традицији, симболичним орезивањем лозе, виноградари почињу овогодишњу сезону радова у виноградима, уз вјеру да ће Свети Трифун штитити њихове засаде.

Иако се по обичају на Трифундан почиње са орезивањем лозе, требињски виноградари су због обимног посла и повољних временских услова већ орезали више од 60 одсто чокота.

- Божији плодови су грожђе, а од грожђа ми правимо врхунска вина и дестилате који носе дубок печат ове наше херцеговачке кршне земље - каже Радован Вукоје из винарије Вукоје.

Обичај је да се чокоти поливају најбољим прошлогодишњим вином како би сљедећа берба била што боља и берићетнија. Вјерује се да се на тај начин винограду враћа снага послије дуге зиме. Виноградари се надају да ће нова сезона бити једнако успјешна као прошлогодишња.

- Колико наши виногради дају доброг грожђа, толико ћемо направити и доброг вина - каже Вукоје.

Драган Анђелић из винарије Анђелић нада се доброј години.

- Ријетко имамо лоше године. Наравно, урадили смо све што је са наше стране - додаје Анђелић.

Према народним вјеровањима, са доласком Трифундана почиње буђење природе и најављује се долазак прољећа. Зато је баш овај дан и празник љубави. Широм свијета 14. фебруар славе сви заљубљени. А како су љубав и вино из исте приче онда и не чуди што се празнују истог дана.