latinica  ћирилица
14/02/2018 |  19:11 ⇒ 20:48 | Аутор: РТРС

Приједорчани ноћу по лијек у Бањалуку (ВИДЕО)

Иако броји око 100.000 становника, Приједор је један од градова који у ноћним часовима нема дежурну апотеку. О рјешавању овог проблема разговарано је и на посљедњој сједници локалне скупштине. Неопходно је обезбиједити 100.000 КМ.
Приједор - Фото: РТРС
ПриједорФото: РТРС

Приједор је некада имао три апотеке, а данас их на подручју града ради 35. Међутим, ноћу не ради ниједна. Уколико некоме у Приједору ноћу хитно затреба лијек, по њега се мора упутити у Бањалуку.

То што Приједор нема апотеку са ноћним дежурством, посебно брине Драгицу Марчета, чији осмогодишњи син болује од алергијске астме.

- Увијек имамо лијекове који су потребни, али никад се не зна шта се може десити - каже Марчета.

На посљедњем засједању приједорске скупштине одборници ПДП-а скренули су пажњу на овај проблем. У саопштењу ресорног министарства наводи се да је законом прописано да је јединица локалне самоуправе дужна да обезбиједи континуирано снабдијевање лијековима и медицинским средствима, у складу са потребама локалне јединице, путем дежурства или приправности у најмање једној апотеци, која са Фондом здравственог осигурања Републике Српске има закључен уговор.

За шалтерску продају и годишње плате радника дежурне ноћне апотеке у Приједору, неопходно је обезбиједити 109.000 КМ, истиче градоначелник Миленко Ђаковић. Међутим, тај новац није планиран у буџету.

- Овог тренутка немамо обезбијеђена та средства, али ћемо видјети да ли се мора издвојити баш толики износ, а цијеним да би питање и рјешење тог проблема било оправдано за грађане - истиче Ђаковић.

Из приједорске Градске апотеке поручују да је апотека, у којој би се дежурало у ноћним часовима, непотребна и финансијски неоправдана.

- Да постоји минимум економског интереса за увођење ноћног дежурства, будите сигурни да би ми одавно сви дежурали - каже Милан Кубат, директор Градске апотеке.

У приједорском Удружењу грађана Дон Приједор сматрају да нема оправдања за неувођење дежурства у неку од апотека.

- С друге стране, сматрамо да је процијењени износ потребан за шалтерску продају и годишње плате радника дежурне ноћне апотеке, превелик - каже Муриса Марић, предсједница Удружења.

У Фармацеутској комори истичу да ће њихов став бити објављен након службеног састанка о овом питању. У Републици Српској ноћна дежурства у апотекама организована су једино у Бањалуци, Бијељини и Добоју.