latinica  ћирилица
14/02/2018 |  18:14 ⇒ 18:51 | Аутор: РТРС

Мање страдалих и повријеђених у саобраћајним незгодама

Директор Републичке агенције за безбједност саобраћаја Милија Радовић рекао је да у Српској три године заредом евидентирано смањење броја погинулих и повријеђених у саобраћајним незгодама, па је тако и прошла година била много повољнија него 2016. Навео је да су најопасније дионице на путевима у Српској мјеста Пиљагићи, Тутњевац и Љубогошта.
Саобраћајка у Бањалуци - Фото: nezavisne novine
Саобраћајка у БањалуциФото: nezavisne novine

Он је навео да су Путеви Републике Српске доставили први извјештај о идентификацији опасних мјеста, урађен 2016. године, према којем је идентификовано девет "црних тачака".

"Према том извјештају, по тежини и посљедицама најопаснија мјеста су била Пиљагићи на путу Бањалука-Приједор, затим Тутњевац на путу Клашнице-Прњавор и Пале-Соколац-Љубогошта", рекао је Радовић.

Путеви Републике Српске су прошле године урадили анализу 150 километара најопаснијих дионица, а та мјеста ће бити обиљежена, а након тога отклоњени узроци саобраћајних незгода.

"Из Путева имамо информацију да ће прва мјеста гдје ће се то радити бити на локацијама Пиљагићи, Тутњевац и Љубогошта", навео је Радовић.

Реакао је да је један од закључака данашње сједнице Савјета то да се посебна пажња обрати на стручни надзор над асфалтирањем, будући да је већи број саобраћајних незгода у којима у кривинама возила слијећу са коловоза. 

Кконстатовано је и да у прошлој години на дионицама аутопутева у Републици Српској није било погинулих, те да је теже повријеђено једно лице.

Радовић је рекао да подржава рад Инспектората и рјешење које је донио у вези са наплатним кућицама у Гламочанима, наводећи да је смисао тог рјешења отклањање опасних мјеста и свега што негативно утиче на безбједност саобраћаја.

Он је истакао да ће ради унапређења рада МУП-а бити набављена два дуал радара за мјерење брзине кретања возила без присуства полиције, два радара "пресретача" и опрема за унапређење информационог система за бржу обраду прекршајних налога.

Подсјетивши да је Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске од 1. јануара пуноправни члан Европског Савјета за безбједност саобраћаја, Радовић је рекао да ће представници Агенције 19. и 20. фебруара у Бриселу учествовати на првом састанку Главног вијећа Европског савјета за безбједност саобраћаја у овој години.

Члан Савјета Крсто Липовац рекао је да је у прошлој години за 11 одсто мањи број погинулих у саобраћајним несрећама у Српској. Навео је да су и даље најугроженије групе у саобраћају млади између 18 и 21 године и од 21 до 30 година, а све више и људи старији од 60 година, посебно међу погинулима.

Липовац је нагласио да је на данашњој сједници Савјета више пажње посвећено оспособљавању кандидата за возаче, додавши да се анализира цијели концепт њиховог оспособљавања и полагања возачких испита, да би проблеми били препознати и покренуте активности за њихово превазилажење.

Извор: СРНА