latinica  ћирилица
14/02/2018 |  16:21 ⇒ 18:54 | Аутор: РТРС

Свети Трифун- заштитник винограда и виноградара (ВИДЕО)

Српска православна црква данас слави Светог Трифуна, великомученика који је пострадао за хришћанску вјеру. Не искључујући његов значај као заштитника брачне љубави и вjерности, Свети Трифун се слави и као заштитник винограда и виноградара.
Виноград - Фото: РТРС
ВиноградФото: РТРС

Овај празник обиљежен је и у Посавини на имању породице Пајић у Буквику код Брчког, гдје је освећена и орезана винова лоза.

Драган Пајић, власник винограда, истражујћи поријекло свога краја, открио је у аустроугарским грунтовним књигама, да су у и Буквику били виногради, као на имању његовог дједа.

- Открио сам да је овдје, практично од 16. односно 17. вијека, узгајана винова лоза - каже Пајић.

Освећење винограда и орезивање винове лозе на дан Светог великомученика Трифуна је, кажу у СПЦ, исконско богоугодно дјело.

- Знамо да нам је Христос оставио да се причешћујемо и у виду хљеба и вина узимамо тијело и крв његову, још од Тајне вечере. Самим тим, свака молитва и све оно што потребује човјек, упућена је директно на Христа Господа, па тако и ово богоугодно дјело - каже протојереј Никола Лукић.

У свијету је евидентирано око 100.000 сорти винове лозе. Код нас се гаји око 200 сорти.

- Ово није виноградарски крај, међутим, ако се употријеби наука, односно све потребне мјере, винова лоза може успјешно да се гаји - каже Слободан Чикарић, дипломирани инжењер воћарства и виноградарства из Брчког.

Виноградрсво у Посавини и на обронцима Мајевице, није непознаница. Најстарији писани трагови о њему датирају са почетка 17. вијека.