latinica  ћирилица
14/02/2018 |  14:25 ⇒ 17:09 | Аутор: РТРС

Лукач: Све надлежне институције у БиХ дале сагласност за набавку пушака

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да је Министарство унутрашњих послова добило сагласност свих надлежних институција на нивоу БиХ за набавку 2.500 пушака за своје припаднике, те да ће набавка коштати 960.000 долара.
Драган Лукач - Фото: РТРС
Драган ЛукачФото: РТРС

"Сви наши полицајци, у складу са законом, као сви полицијаци у Европи и свијету, имају право на кратко и дуго наоружање. Проблем МУП-а је био што се протеклих година није радило на томе, што су наши припадници користили један број пушака које су остале из протеклог рата, што је неадекватно оружје за полицијску намјену", рекао је Лукач на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је нагласио да се у набавку пушака кренуло у складу с планом и програмом рада МУП-а, те да ће пушке бити купљене од произвођача "Застава" и то веома повољно.

Лукач је подсјетио на терористички напад у Зворнику, када је полицајац МУП-а, покушавајући да одбрани свој и животе колега, користио пиштољ стар више од 30 година, који се заковао приликом пуцања.

Он је додао да је том приликом полицајац рањен, те да су могли да изгину сви који су тада били у полицијској станици да се нису појавили припадници Јединице за подршку који су ликвидирали нападача.

"Нећемо никад више дозволити да припадници МУП-а, наши полицијаци који треба да штите и свој живот и животе својих колега и грађана, не могу адекватно да се одбране и своја овлаштења спроведу у складу са законским прописима", поручио је Лукач.

Он је истакао да се МУП из тог разлога одлучио за набавку пушака, које ће Српској бити испоручене у марту и распоређене по полицијским управама и станицама.

"Пушке ће бити обезбијеђене, под кључем и у случају потребе полицајци ће моћи да користе то оружје у складу са законом", напоменуо је Лукач.

Министар унутрашњих послова је рекао да су у протеклој години набавили савремено оружје за припаднике специјалних јединица, које имају на располагању најбоље оружје које се може пронаћи и које користе специјалне јединице у свијету.

Лукач је навео да су новим наоружањем опремљене и јединице за подршку.

"Руси нече учествовати у обуви специјалних јединица МУП-а"

Министар унутрашњих послова Драгана Лукач истакао је да нико од руских специјалаца или оперативаца неће учествовати у обуци специјалних јединица Министарства унутрашњих послова нити било којих других припадника МУП-а.

"МУП је до сада радио обуку својих припадника углавном са америчким специјалним јединицама. Специјалне јединице МУП-а и један дио јединица за подршку највећи дио обука су радили са Европском полицијом и америчким специјалцима", рекао је Лукач на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Лукач је нагласио да је апсолутна измишљотина прича о руским специјалцима који ће обучавати специјалне јединице МУП-а у Залужанима, а која се појавила у медијима посљедњих дана.

"Нема било каквих Руса у Залужанима нити ће их бити да раде било какву обуку", поручио је Лукач.

Лукач је навео да ће екипа америчких специјалаца ускоро почети обуку младих специјалаца МУП-а, њих 43 који су недавно постали дио специјалне јединице полиције.

Он је рекао да је у Центар за обуку у Залужанима до сада уложено 6,5 милиона КМ, те да се на површини од 55 хектара гради модеран центар за обуку, какав нема нико у региону.

"Имамо намјеру да отворимо Центар за дан МУП-а, с тим да неће бити сви послови завршени. Наставићемо да улажемо у тај објекат и у овој години", напоменуо је Лукач.

Он је додао да ће у Залужане бити смјештене специјалне јединице и јединице за подршку, као и одређене управе МУП-а.

"То је капиталан пројекат за МУП, који је био потребан јер у граду Бањалуци нисмо имали довољно простора за адекватан смјештај свих наших организационих јединица", истакао је Лукач.

Он је подсјетио да је протеклих година уложено око осам милиона КМ у опрему и наоружање специјалних јединица и јединица за подршку, те да ће у овој години бити издвојено још три милиона КМ за опремање центра у Залужанима и за криминалистичко-технички центар.

Извор: СРНА