latinica  ћирилица
14/02/2018 |  14:18 ⇒ 14:46 | Аутор: РТРС

Чубриловић-Русон: Опредијељеност за реформске законе

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио да Српска у овој фази нема отворених питања када је ријеч о испуњавању преузетих обавеза из европске агенде и да је Српска у потпуности испунила своје обавезе.
Недељко Чубриловић са амбасадором Француске у БиХ (фото:narodnaskupstinars.net) - Фото: РТРС
Недељко Чубриловић са амбасадором Француске у БиХ (фото:narodnaskupstinars.net)Фото: РТРС

Чубриловић је амбасадору Француске у БиХ Гијому Русону рекао да парламент несметано функционише у складу са Уставом, законом и основним начелима демократије, те да је опредијељен за доношење реформских закона, неопходних на путу европских интеграција.

Они су размијенили мишљења о обавезама које стоје пред БиХ у вези европских интеграција, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

Говорећи о предстојећим општим изборима, Чубриловић је истакао да сваки народ има право да изабере своје представнике у заједничке органе и институције и да рјешење питања изборног закона не зависи од Републике Српске.

Чубриловић и Русон размијенили су мишљења и о осталим актуелним политичким питањима у Српској и БиХ, с посебним освртом на "Берлински процес" и односе у региону, за које је констатовано да се, упркос повременим застојима, крећу у позитивном правцу.

Чубриловић - Филиповић: Потребно истражити и пронаћи све нестале у БиХ

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић указао је данас на проблеме у тражењу несталих лица српске националности након што је 2008. године почео са радом Институт за нестала лица БиХ, чијим радом су незадовољна скоро сва удружења из Републике Српске која се баве тражењем несталих.

Чубриловић је у разговору са шефом делегације Међународног комитета Црвеног крста у БиХ Жељком Филиповићем истакао да је потребно истражити и пронаћи све нестале у БиХ, без обзира на њихову вјерску и националну припадност, да би њихове породице коначно добиле одговор шта се десило са онима који се и даље воде као настали.

На састанку у Бањалуци Чубриловић и Филиповић разговарали су о раду и значају Црвеног крста, сарадњи са локалним организацијама црвеног крста, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

На састанку је договорено да се у марту или априлу за посланике Народне скупштине Српске организује промоција Приручника за парламентарце међународног хуманитарног права.

Чубриловић је захвалио организацији Црвеног крста на доприносу у пружању хуманитарне помоћи, остваривању контакта и тражењу несталих лица у Републици Српској, БиХ и региону.

Филиповић је истакао добру сарадњу са локалним организацијама црвеног крста у Републици Српској и БиХ у спровођењу основних активности на којима почива ова организација.