latinica  ћирилица
14/02/2018 |  11:13 ⇒ 15/02/2018 | 00:53 | Аутор: РТРС

Широм Српске обиљежен Дан бораца (ФОТО/ВИДЕО)

Дан борца Републике Српске и Борачке организације Српске, 14. фебруар, обиљжен је од Приједора до Требиња. Ово је дан сјећања на страдале борце ВРС, најзаслужније за стварање Српске, али и прилика да се укаже на положај борачких категорија. Истакнута је и важност јединства како би се очувала Република Српска и створили бољи услови за живот.
Вишеград - сјећање (фото: Владимир Шараба/РТРС) - Фото: РТРС
Вишеград - сјећање (фото: Владимир Шараба/РТРС)Фото: РТРС

Централна манифестација Дана бораца одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске одржана је у Вишеграду.

Данашњи дан један је од најзначајнијих датума у српској историји, када су ударени темељи српској државности, културном и националном преображају, рекао је помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић.

Милуновић је на обиљежавању Дана бораца и Првог српског устанка код споменика српским борцима на Тргу палих бораца у Вишеграду рекао да је ово један од 25 датума значајних за Републику Српску која је установила Влада Републике Српске.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић истакао је да је увјерен да је ова генерација Срба, што говори и историјско дјело које су стварили, достојна својих предака из 1804. године који су почели борбу за коначно ослобођење Срба на овим просторима и стварања своје Српске Републике, која је увијек и једино била гаранција слободе и независности.

Обиљежавање је почело Светом архијерејском литургијом у манастиру Добрун код Вишеград. Светој литургији, коју је служило братство манастира Добрун, присуствовао је изасланик предсједника Републике Српске Сташа Кошарац, народни посланици Марко Видаковић и Зоран Пологош, помоћник министра за борачко-инвалидска питања Српске Душко Милуновић, представници Трећег пјешадијског Република Српска пука и шеф Клуба Срба у Вијећу народа Српске Перо Петровић.

Литургији поводом 214 година од Првог српског устанка присуствовали су и и предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, начелник општине Вишеград Младен Ђуревић, те представници борачких организација регије Стара Херцеговина.

У Вишеграду обиљежавање Дана Бораца Српске

Положени су вијенци на централни споменик браниоцима Републике Српске на Тргу палих бораца у Вишеграду.

Сјећање у Вишеграду

Организатори обиљежавања Дана бораца Српске и Дана Првог српског устанка су Борачка организација Републике Српске и Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Вишеград, сјећање

Поводом обиљежавања Дана бораца у Борачкој организацији града Бањалука организован је пријем за 20 лица из борачких категорија којима је уручена једнократна новчана помоћ.

У Новом Граду представници Борачке организације и општине положили су вијенце на Централно спомен обиљежје поводом обиљежавања Дана борца.

У одбрамбено-отаџбинском рату у Новом Граду погинуло је 338 бораца. Маринко Гачић предсједник Борачке организације уручио је новчану помоћ петорици социјално угрожених бораца.

Служењем парастоса и полагањем вијенаца на централно спомен-обиљежје борцима страдалим у одбрамбено-отаџбинском рату, у Приједору је такође обиљежен Дан бораца.

Дан бораца обиљежен је и у Козарској Дубици поменом погинулим борцима и полагањем цвијећа у Спомен-храму Свете Петке.

Након литургије и парастоса за погинуле борце одбрамбено-отаџбинских ратова, који је служио јереј Војо Доцић, испред плоча са именима погинулих бораца цвијеће су положиле делегације општине Козарска Дубица, Општинске борачке организације и Полицијске станице Козарска Дубица.

И у Градишци је обиљежен Дан бораца одбрамбено-отаџбинског рата и Дан Борачке организације Републике Српске.

Предсједник Борачке организације општине Градишка Зоран Лазић истакао је да коријени обиљежавања Дана бораца одбрамбено-отаџбинског рата и Дана БОРС-а сежу од Првог српског устанка, када је 1804. године у борби против турске окупације обнављана српска државност.

У Броду су, поводом Дана бораца и Првог српског устанка, положени вијенци и прислужене свијеће. Предсједник Предсједништва Борачке организације Брод Зоран Видић рекао је за Срну да данас сви треба да се присјете погинулих сабораца који су за слободу и стварање Републике Српске дали животе.

У Броду је вечерас одржана и пројекција филма "Споменко на вјечној стражи" аутора Милета Савића.

Борачка организација општине Источно Ново Сарајево, полагањем цвијећа и служењем парастоса погинулим борцима код Централног крста на Војничком гробљу на Врацама, данас је одала почаст српским борцима који су дали живот за Републику Српску.

Представници Борачке организације општине Соколац посјетили су три породице из којих су погинула по два борца и уручили им пригодне поклоне поводом Дана бораца одбрамбено-отаџбинског рата.

Предсједник Одбора општинских Борачких организација Сарајевско-романијске регије Жељко Лалић најавио је да ће Дан бораца на Сокоцу ускоро бити обиљежен и традиционалним пријемом старјешина Прве и Друге романијске бригаде до нивоа командира чете, код начелника општине, што је прилика да се разговара о раду Борачке организације и рјешавању низа проблема ових категорија.

Први српски устанак подигнут је 15. фебруара 1804. године у Орашцу, а у њему су, осим хајдучких чета, учествовали сеоско становништво и српска војска која је имала 25.000 војника.

У одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године био је ангажован 215.671 припадник Војске Републике Српске, а њих 23.184 положила су животе за Српску.

Честитке борцима упутили су званичници Српске.

Вишеград - Обиљежавање Дана бораца (фото: Владимир Шараба/РТРС)
Фото: РТРС

Вишеград - Обиљежавање Дана бораца (фото: Владимир Шараба/РТРС)
Фото: РТРС

Вишеград - Обиљежавање Дана бораца (фото: Владимир Шараба/РТРС)
Фото: РТРС

Вишеград - Обиљежавање Дана бораца (фото: Владимир Шараба/РТРС)
Фото: РТРС

Вишеград - Обиљежавање Дана бораца (фото: Владимир Шараба/РТРС)
Фото: РТРС

Вишеград - Обиљежавање Дана бораца (фото: Владимир Шараба/РТРС)
Фото: РТРС